Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сдружение иска глоби за „триото“ заради яйцата и доматите по Министерство на отбраната– сградата е културна ценност

Общество

Сдружение иска глоби за „триото“ заради яйцата и доматите по Министерство на отбраната– сградата е културна ценност

Снимка:

Сдружение „Зограф“ настоява Министерство на културата да глоби адвокат Хаджигенов от "Отровно трио" и за поругаването на фасадата на Министерство на отбраната /МО/, сградата на което е обявена за недвижима културна ценност от национално значение. Фасадата беше замеряна с яйца и домати в 103-тата вечер на недоволство срещу правителството.

От сдружението пишат още:

Главен инициатор и организатор на срамната яйчена стрелба по фасадата на сградата на МО бе именно адвокат Хаджигенов от така нареченото „трио“, който с тази своя „акция“ отново грубо наруши разпоредбите на Закона за културното наследство, поради което трябва да понесе съответните санкции за своите действия, категорични са в сдружение „Зограф“. От гражданската организация напомнят, че поруганата от „протестърите“ сграда на Министерството на отбраната е обявена през 1978 г. за архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на културата от национално значение, което гарантира нейния защитен статут. Сградата на Министерство на отбраната е построена през 1885 г. по проект на известния чешки архитект Антонин Колар, а в сегашният си вид е от 1939 г., когато е преустроена и разширена от арх. Димитър Цолов, останал в историята на българската архитектура като създател на редица знакови сгради в София.

Външната украса на сградата на МО е дело на видния български скулптор Любен Димитров, който участва в оформлението и на други представителни за столицата ни сгради, като тази на Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи и Народната библиотека. На ъглите на фасадата на сградата на Министерство на отбраната са изваяни скулптурните образи на велики български владетели – хан Аспарух, хан Крум, хан Омуртаг, княз Борис, царете Симеон Велики, Самуил, Калоян и Иван Асен II. Автор на интериора на сградата на военното ни министерство е украинецът Михайло Парашчук. Забележителни са и стъклописите в Министерство на отбраната, изпълнени по проект на Георги Атанасов през 1941 г., които маркират един много важен етап от развитието на този вид българско монументално и декоративно-приложно изкуство. През Втората световна война сградата Министерството на отбраната е засегната от бомбардировките над София, но въпреки това и до днес е съхранена значителна част от обзавеждането й, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Замерянето с яйца и домати на сградата на Министерството на отбраната - един от символите на българската бойна слава и воинска храброст, може да бъде окачествено и като безцеремонна гавра с българската история, с националната ни идентичност, с българското национално достойнство и държавен суверенитет, подчертават от сдружение „Зограф“. След тази поредна вандалска проява трябва да „подсетим“ чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 за техния ангажимент да следят за спазването на Закона за културното наследство, както и за задължението им да налагат строги санкции на нарушителите му, които съсипват безнаказано знакови сгради, свързани с българската история и културно наследство, посочват от сдружение „Зограф“. От гражданската организация допълват, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

От сдружение „Зограф“ очакват Министерство на културата да съобщи на сайта си какви административни мерки вече са предприети от институцията срещу активистите на "Отровното трио" и заради скандалното къртене на историческите жълти павета на площад „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, както и за всички щети, нанесени след призивите им за ескалиране на протестните действия на редица емблематични, знакови сгради със статут на недвижими културни ценности с национално значение. Напомняме, че почистването и ремонтните дейности на фасадите на всички засегнати обществени сгради в столицата – паметници на културата, трябва да са изцяло за сметка на "Отровното трио", тъй като данъкоплатците не са длъжни да плащат за отстраняването на последствията от техните хулигански действия, изтъкват от „Зограф“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още