Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сдружение на общински болници: Положението е „д-р Куин, лечителката“

Общество

Сдружение на общински болници: Положението е „д-р Куин, лечителката“

Сдружение на общински болници: Положението е д-р Куин, лечителката - Tribune.bg
Снимка:

Положението е „д-р Куин, лечителката“, коментираха на пресконференция ситуацията с обслужването на пациентите в малките населени места от Сдружение на общински болници. Като основна причина бе изтъкната липсата на лекари, както и обстоятелството, че персоналът е в застаряваща възраст, а на много места и в пенсионна. Сред проблемните точки д-р Неделчо Тотев, председател на Управителния съвет, открои интересен акцент с обслужването по места.

„Без лаборатории, лоша инфраструктура, в най-добрия случай лекар може да стигне до там веднъж седмично", обясни медикът. По думите му в селата не може да се отреагира на спешен случай, а линейката до там е „транспортно звено - с мед. сестра и фелдшер“.

„В общинските болници има голяма кадрова криза, няма персонал. Българската здравна система е донор на Европейския съюз и персоналът изтича още от обучението на медици“, подчерта д-р Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан. Той уточни, че в общинските болници доплащане няма и е особено тежко положението с извънболничната помощ. Според него липсата на персонал за малките населени места без болници е тотална.

„Искаме ясно законодателство, което да не дава преимущество на хора и субекти и да фаворитизира дадени лечебни заведения... Не искаме да виждаме как определени хора в системата се облагодетелстват", посочи директорът на МБАЛ Севлиево Пламен Цеков. Той даде пример за несправедливо финансиране на лечебната дейност - в общинска болница операцията на апендицит е 300 лв., в държавна болница - 1000 лв.

По сметки на Сдружението 700 млн. лв. от парите за здравеопазване се използват неефективно. Освен това са неефективни и обществените поръчки при снабдяването с лекарства.

„Очаква ни ценови шок по отношение на цените на тока за зимния сезон, но болници няма да се затворят заради това“, увери Кети Маналова, директор на МБАЛ-Казанлък. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети