Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сдружение настоява за глоба на адвокат Хаджигенов от „Отровното трио” за поругаването на фасадата на Столичната община

Общество

Сдружение настоява за глоба на адвокат Хаджигенов от „Отровното трио” за поругаването на фасадата на Столичната община

Снимка:

От сдружение „Зограф“ настояха Министерство на културата да глоби адвокат Хаджигенов от "Отровното трио" и за поругаването на фасадата на Столична община, която е обявена за недвижима културна ценност.

От дружеството пишат: „Министър Боил Банов и подопечният му Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата са длъжни да привлекат незабавно към административнонаказателна отговорност адвокат Николай Хаджигенов за нанесените сериозни увреждания след негов призив на административната сграда на Столична община на улица „Московска“ № 33, която в петъчната вечер дълго време бе замервана с яйца, заявяват от сдружението.

Вдъхновител и главен инициатор на ожесточената яйчена канонада по фасадата на сградата на Столична община в 79-ата вечер на протести в София бе именно адвокат Хаджигенов от въпросното „трио“, който с тази своя срамна „акция“ за пореден път грубо нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство и е крайно време да понесе последствията и съответните санкции и солени глоби за своите действия, категорични са от „Зограф“.

Хвърляне на яйца по сградата на Столичната общинаХвърляне на яйца по сградата на Столичната община

От гражданската организация напомнят, че поруганата и омърсена от „протестърите“ сграда на Столична община на ул. „Московска“ всъщност е някогашната административна сграда на Интендантството при Царския дворец, като тя е построена по проект на видните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов, творили и завещали много на София. Сградата на бившето Интендантство към Двореца е обявена още през 1978 г. за архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение и е със защитен статут, отбелязват от сдружение „Зограф“.

След тази поредна вандалска проява се налага отново да подсетим чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 за техния ангажимент и професионално задължение стриктно да следят за спазването на Закона за културното наследство, както и за необходимостта да се налагат незабавно съответните санкции на нарушителите му, които си позволяват да съсипват безнаказано знакови сгради, свързани с българската история и културното ни наследство, посочват от сдружение „Зограф“. От гражданската организация допълват в тази връзка, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

От сдружение „Зограф“ очакват Министерството на културата да информира обществеността какви административни мерки са предприети срещу активистите на "Отровното трио" и заради скандалното къртене и вадене на историческите жълти павета на площад „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, както и за всички щети, нанесени след призивите им за ескалиране на протестните действия на редица емблематични сгради и православни църкви със статут на недвижими културни ценности с национално значение.

Разбира се, почистването и ремонтните дейности на фасадите на засегнатите обществени сгради в столицата трябва да е изцяло за сметка на "Отровното трио", тъй като българските данъкоплатци съвсем не са длъжни да плащат от джоба си за отстраняването на последствията от техните поразии, изтъкват от „Зограф“.  

 


Коментари (1)

кесо От сдружение "Зограф" естествено са напълно прави, но началникът на Боил Банов няма да позволи на министъра да си изпълни задълженията, щот е възприел "гениалната" политика на "снишаване" завещана от Бай Тошо, докато минела бурята де. А на такива "дреболии" като вандалските посегателства над сгради на институциите, къртенето на жълтите павета и окупирането на движението - "тури му пепел"!
29.09.2020 11:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още