Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сдружение обвинява кмет на „Да, България!“, че се застроява емблематичния парк „Заимов“

Общество

Сдружение обвинява кмет на „Да, България!“, че се застроява емблематичния парк „Заимов“

Сдружение обвинява кмет на Да, България!, че се застроява емблематичния парк Заимов - Tribune.bg
Снимка:

Йорданка Фандъкова да отстрани кмета на столичния район „Оборище“ заради скандалния градеж от бетон насред зелената площ, който е в нарушение и на Закона за устройство на територията, настояват от Сдружение „Кинопамет“ в писмо, получено на редакционната поща.

Публикуваме възраженията им без редакторска намеса:

„След като бетонът трайно превзе красивия плаж Алепу, манията да се вдигат огромни стоманобетонни сгради се пренесе и на уж защитената от закона територия на един от по чудо запазили се паркове в центъра на столицата – любимия на поколения софиянци и гости на града парк „Заимов“, констатират с тревога от сдружение „Кинопамет“.

С разрешението и с одобрението на издигнатия от политическа партия „Да, България!“ кмет на район „Оборище“ Николай Александров насред зелената площ на ъгъла на бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, само на броени метри от театър „Сфумато“ и общински театър „София“, се лее бетон, монтира се арматура и се строи нова масивна сграда, „отхапала“ по най-безобразен и скандален начин част от самия парк „Заимов“.

На строителната ограда в парка е закачена информационна табела, която съобщава, че се извършва „реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район „Оборище“, ъгъла на бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, Зона Г13 – юг, промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска“.

Смаяните от случващото се жители на район „Оборище“ не могат обаче да разберат и проумеят какво точно налага в парка да се вдига нов банков клон с паркинг към него или пък да се строи масивна, монолитна сграда на голямо питейно заведение на няколко етажа, но резултатите са „видими“ – свидетели сме как заради бетонния градеж е налице брутално „орязване“, редуциране на територията на прочутия парк „Заимов“.

Настояваме в тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на  Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/, Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община и Дирекция „Зелена система“ да упражнят най-сетне правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка „Заимов“, който най-вероятно ще повлече след себе си инициирането и на други нови подобни строежи в парка, докато градината не се „трансформира“ в един компактно застроен бетонен квартал, без каквато и да е следа от зеленина.

Редно е г-жа Й. Фандъкова да отстрани незабавно от длъжност и районния кмет на „Оборище“, който не е предприел абсолютно нищо, за да попречи на вдигането на абсурдната сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, изтъкват от сдружение „Кинопамет“. Общинарите от „Оборище“ са длъжни да дадат и обяснения защо и на какво основание са допуснали възможността в обществените озеленени площи да се издигне масивна сграда в крещящо нарушение и на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Както е известно, законът разрешава при определени условия в паркове и градини да се монтират само временни преместваеми обекти, но в случая с въпросния нов монолитен стоманобетонен градеж в парка „Заимов“ и дума не може да става за лесно преместваемо временно съоръжение, убедени са в гражданското сдружение. А тъй като строежът в парка е извършен в явно нарушение и на нормите на ЗУТ, той следва да бъде премахнат в най-кратки срокове, а унищожената зелена площ – възстановена.

Време е и Министерството на културата да предостави на историческия парк „Заимов“ защитен статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категорията "национално значение", като едновременно с това чиновниците на Боил Банов следва стриктно да определят и режимите на охранителните зони в него“, заявяват от сдружение  „Кинопамет“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Оборище, строеж

Коментари (11)

И защо районният кмет София си има гл архитект, както и кметица. Пак ли ще арестувате кмет, като Иванчева.
19.09.2020 17:18 / Отговор
Виж ти! А районните кметове за украшение ли са или за цвят?!
19.09.2020 17:21
Шизофренията не е политика Ако беше от друга партия,естествено,че щеше да го нападнеш с хули и обиди!Както правите с всички проблеми!Щом е от нашите-може!
19.09.2020 18:10
катя срам и резил...
19.09.2020 18:00 / Отговор
Нагли до безобразие Всеки ден минавам и се възмущавам. Каква е тази
реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис/доколко са съвместими двете услуги, пък и оставена вратичка - промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска“. Да не говорим, че входа на метростанцията едва се забелязва. Незабавно спиране на строежа от ДНСК
19.09.2020 18:06 / Отговор
Некъдърна ДБ!!! Тези от ДБ БИЛИ ГОТОВИ ДА УПРАВЛЯВАТ НИЩО ПОДОБНО !!ИСКАТ ДА КАЖАТ ГОТОВИ ДА ГРАБЯТ!!!
19.09.2020 19:47 / Отговор
димитър Защо вярвате на този герберски сайт. Раьонния кмет носи вина изцяло но ДБ има кмет избран на 26 .10. 2019 а кмета на ГЕРБ преди това е е разрешавал и вече извършил строителството от 2014 г. в информационната табела пише, а има и статии повдигащи въпроса дълеч преди сегашния кмет да мислил да се кандидатира.
20.09.2020 10:12
димитър Статия от 17.07 2019 4 месеца преди месни избори и преди избора на Николай Александров строежа вече е бил факт Разрешение за строеж21.06.2015 г според информационната табела Открита строителна площадка о4 07.14 г. Тогавашния кмет на столичния район "Оборище" Васил Цолов защо не носи отговорност? Както се вижда от поредната фалшива новина е лансирана от този герберски сайт. Не е фалшива новина а прехвърляне и оплюване на хора които нямат нищо общо с далаверите в ГЕРБ.
20.09.2020 10:05 / Отговор
димитър https://www.dnes.bg/sofia/2019/07/17/nov-stroej-v-parka-zaimov-izboryt-bistro-ili-zeleni-ploshti.416725
20.09.2020 10:06
Българин до Димитър НЕЗНАМ ДАЛИ ТОЗИ САЙТ Е " ГЕРБЕРСКИ" НО ВАШИЯТ ЛИНК Е КЪМ ДНЕС БГ КОЕТО ЛОГА ДА КАЖС Е КОМУНИСТИЧЕСКИ САЙТ!
ЗАЩО ДА ВЯРВАМЕ НА НЕГО?
ТОВА ЧЕ Е КМЕТ ОТ ЕДНА ГОДИНА НЕ ГО ОПРАВДАВА!
НАПРОТИВ ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ ДБ СА КОМУНИСТИ ,НИКАКВИ ДЕСНИ И СА НЕКАДЪРНИ ДА УПРАВЛЯВАТ!!!
20.09.2020 21:53
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети