Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сдружение „За независима съдебна власт“ иска среща с новия посланик на САЩ

Общество

Сдружение „За независима съдебна власт“ иска среща с новия посланик на САЩ

Сдружение За независима съдебна власт иска среща с новия посланик на САЩ - Tribune.bg

Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция „Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество“ в Националния пресклуб на БТА в София. Организатор на събитието е Сдружение „За независима съдебна власт“.

Обръщението към американския посланик е отправено от Сдружение „За независима съдебна власт“, Асоциация „ФОРУМ“, Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение „Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение „Международен правен център“, Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“, и от д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор.

В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, включили се в обръщението.

В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция „по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. „Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си.

В обръщението се посочва, че се учим на демокрация от САЩ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, пишат още организациите.

В обръщението си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган - Висш съдебен съвет. „В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва в представеното обръщение.

В него организациите посочват, че твърденията, че „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети