Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Седем служители на Спешна помощ в София са заразени с COVID-19

Общество

Седем служители на Спешна помощ в София са заразени с COVID-19

Снимка:

Заразените са двама лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри

Седем служители на Спешна помощ в София са заразени с COVID-19.

„Преди около две седмици имахме наша служителка с потвърден коронавирус. Всички, които непосредствено бяха контактни с нея, ги изследвахме. Впоследствие изследвахме и цялата смяна. Дотук изследваните са 101, това е цялата смяна, която работи в София. От тях в събота и в неделя се установи, че още 6 наши колеги са носители на вируса“, съобщи директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев.

Заразените са двама лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри. Те са под карантина 28 дни и са с леки симптоми, никой от тях не е в болница

Изследват се още двама лекари и двама шофьори, като се очакват техните резултати.

Около 600 адреса са посетени от двете дежурства в Спешна помощ.

 „В момента столичното РЗИ ги изследва. Те ще се свържат с тези хора и ще установят колко от тях са със симптоми или с разгъната клинична картина на коронавирус“, посочи Гелев.

Той посочи, че са поръчани бързи тестове и всички служители в Спешна помощ в столицата ще бъдат изследвани. Всички, които дадат положителен резултат на бързия тест, ще минават и на PCR тест.

„В момента разговарям с две болници – ВМА и Софиямед, в които да бъдат изследвани всички служители в Центъра, но с PCR тест, който е доста по-скъп“, обясни Гелев.

940 души работят в ЦСМП – София. Д-р Гелев обясни, че е трудно да се кажи как са се заразили служителите на Спешна помощ, тъй като посещават много адреси.  Първият установен случай е на служителка, която е посетила Австрия, но след завръщането си не е има симптоми.

„Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба“, посочи още директорът на Спешна помощ-София и посочи, че тази бройка не е достатъчна за 3-4 месеца.

730 служители на Спешна помощ предстои да получат и допълнително възнаграждение, което държавата отпуска за всички лекари на първа линия в борбата с коронавируса.  

 


Коментари (2)

ирина 1000 лв ли струва един човешки живот
06.04.2020 18:34 / Отговор
На Иринчето в ухото Чети Ирина,чети. Поръчал съм 1000 за многократна употреба“, посочи още директорът на Спешна помощ-София и посочи, че тази бройка не е достатъчна за 3-4 месеца.
1000 броя,а не 1000 лева,говедо комплексирано!
06.04.2020 20:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още