Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Седмокласниците писаха преразказ по „Изборът“ на Кристин Димитрова

Общество

Седмокласниците писаха преразказ по „Изборът“ на Кристин Димитрова

Седмокласниците писаха преразказ по Изборът на Кристин Димитрова - Tribune.bg
Снимка:

Преразказ по „Изборът“ на Кристин Димитрова писаха седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч.

Вариант 1 се падна на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен сутринта в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от „Нова телевизия“.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Седмокласниците трябваше да работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НВО, 7 клас, БЕЛ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати