Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сеизмолог: Не може да се предскаже земетресение, предшестващите фактори са различни

Общество

Сеизмолог: Не може да се предскаже земетресение, предшестващите фактори са различни

Сеизмолог: Не може да се предскаже земетресение, предшестващите фактори са различни - Tribune.bg
Снимка:

„Земетресенията в Турция са достатъчно далеч от България, за да не може да ни притесняват. Въпреки това България също е сеизмична зона и не бива да се подценява”, заяви доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по Геофизика, Геодезия и География при БАН пред БНТ.

„Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - т.нар. северно-анадолския, който достига до Истанбул и който кара хората да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам”, добави тя. Според нея такъв трус е бил очакван и то не от вчера, но никой не може да каже кога.

„Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници, но досега такова нещо не е намерено”, обясни доц. Трифонова.

„Вторично генерираните вълни са най-разрушителни”, обясни тя.

Според сеизмолога, Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети