Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЕМ: 5 г. професионален стаж за генералните директори на БНР и БНТ

Общество

СЕМ: 5 г. професионален стаж за генералните директори на БНР и БНТ

Снимка:

Различните мандати на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори не е добра практика

Съветът за електронни медии предлага в становище по проекта за промени в Закона за радиото и телевизията изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на БНР и БНТ да бъде заменено с пет години професионален стаж, стана ясно след днешното заседание на медийния регулатор. Аргументът е, че това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират.

Освен измененията на Закона за радиото и телевизията, които правителството внесе в парламента на 30-ти октомври днес СЕМ е обсъдил и още един проект, който засяга основно финансирането на БНР и БНТ. Срокът на обсъждането му е до 18 ноември. В знак на протест срещу липсващи текстове в този, качен от Министерството на културата за обществено обсъждане, проект за промени в медийния закон, засягащи управлението на обществените медии, генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставката си, и впоследствие я оттегли след настояване на работещите в общественото радио.

"Съществуването на два проекта за закон за изменение на един и същи закон, е възможно най-неудачният вариант за промяна на закон, тъй като има много неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до объркване на всички, които се опитват правилно да разберат какво се случва със ЗРТ. В крайна сметка, когато двата проекта за закон влязат в парламента, там ще трябва да има една трета група, която да обедини двата проекта", посочи председателката на СЕМ Бетина Жотева.

Относно втория проект за изменения - каченият за обществено обсъждане от Министерство на културата, който разбуни духовете в БНР, СЕМ отчита, че разширеното му правомощие да бъде администратор на държавни помощи води до нетипични дейности на регулатор по съдържание, каквато е институцията.

"Това предполага създаване на отделно звено от финансисти и икономисти, които единствено да администрират държавните помощи за БНР и БНТ. Затова СЕМ не приема текстовете в законопроекта, свързани с финансирането, като смята, че тези текстове трябва да бъдат ревизирани. ... Друг възможен приход за бюджета на СЕМ могат да бъдат и средствата от европейски проекти - нещо, което не е залегнало в проекта за допълнение и изменение на закона", подчерта Жотева. Тя коментира и променените текстове, засягащи управлението, мандатите и задълженията на управителните съвети на обществените медии.

"Нито аз, нито моите колеги можем да се месим в решенията на Министерството на културата. ... Надявам се по време на това обществено обсъждане този проект за закон да претърпи необходимите промени. Тази особеност в управлението на медиите, която се отчита през годините и при БНТ, и при БНР, свързана с разминаването на мандатите на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори, е нещо, което не смятаме, че спомага на доброто управление на БНТ и БНР", категорична е председателката на СЕМ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още