Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЕМ допусна всички кандидати до изслушване за генерален директор на БНТ

Общество

СЕМ допусна всички кандидати до изслушване за генерален директор на БНТ

СЕМ допусна всички кандидати до изслушване за генерален директор на БНТ - Tribune.bg
Снимка:

Всичките 8 кандидати за генерален директор на БНТ ще бъдат изслушани от Съвета за електронни медии в третия етап на конкурса. Това решение взеха членовете му днес.

Преди да гласуват, в СЕМ обсъдиха кандидатурата на Емил Кошлуков заради писмата от известни личности и бивши служители на БНТ, които призовават съвета настоящият шеф на телевизията да не бъде допуснат до конкурса. Според писмата той няма достатъчно обществен авторитет, каквото е едно от изискванията за участие в конкурса. По думите на Пролет Велкова от СЕМ обаче отстраняването на Кошлуков на този етап от конкурса може да доведе до обжалване, което да въвлече съвета в юридически процедури.

Затова и Симона Велева от СЕМ се ангажира по време на конкурса да зададе всички въпроси към Кошлуков, свързани с неговия авторитет и професионализъм. По думите ѝ точно този критерий за обществения авторитет е субективен. Същевременно Соня Момчилова, председател на СЕМ, обясни, че са пристигнали и писма в защита на Кошлуков.

Така концепциите си ще представят Сашо Диков, юристката Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, шеф на БНР Радио Кърджали, и преподавателката по журналистика Светлана Божилова. Точно в този ред, изготвен по реда на внасянето на документите им за конкурса, те ще бъдат изслушани в два поредни дни. Първите 4-има ще се явят на 27 юни, останалите - на 28 юни.

Изслушванията започват в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути. В първите 15 той ще представи себе си и концепцията си, след това ще има 25 минути за въпроси от страна на членовете, 20 минути - за отговори, като те могат да бъдат удължени с още 10 минути. Накрая по традиция ще бъдат оставени по 5 минути за въпроси от страна на служителите в БНТ и по още 10 минути за отговори.

СЕМ ще гласува за новия генерален директор на обществената телевизия на 29 юни.


Топ новини

виж още
Актуална тема