Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЕМ не тупа топката - готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

Общество

СЕМ не тупа топката - готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

СЕМ не тупа топката - готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ - Tribune.bg
Снимка:

Съветът за електронни медии подготвя промени в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия, обяви председателят на медийния регулатор Соня Момчилова пред БНР.

Конкурсът за избор на ръководител на БНТ се проведе в края на юни, но нито един от осемте претенденти за поста не получи достатъчен брой гласове. „Фактът, че не произведохме избори, доказа, че процедурата има доста несъвършенства и в този смисъл за да предотвратим рецидиви, обмисляме и планираме да предприемем конкретни действия. Очевидно съдът се отнася с пълното съзнание за обществената значимост на проблема. Не протака, не бави, назначи най-близката възможна дата за следващо заседание. Би било непростимо да не се замислим сериозно върху това, което се случи. По никакъв начин не смятам, че съставът на СЕМ не търпи критика и упреци” - каза Момчилова относно необходимостта от спешни промени в процедурата за избор на ръководител на обществената телевизия.

Стартът на делото в Административен съд-София-област по жалбата на един от претендентите за поста - Ирина Величкова, не беше даден днес, а беше отложен за 15-ти септември.

СЕМ ще обяви нова процедура за избор на генерален директор на БНТ веднага след решението на съда, каза още Момчилова:

„Изобщо не тупаме топката. В момента рискуваме да влезем в един Параграф 22. Ние не знаем съдът дали ще даде ход на делото. Той би могъл да върне старата процедура в някакъв етап, не знаем какъв, което само по себе си няма съвършено никакъв смисъл и не е приносно нито за обществената медия, нито за медийната среда. В първия възможен момент, в който предотвратим всякакъв риск за претенденти за поста генерален директор и за СЕМ, ще обявим нова процедура” - заяви председателят на СЕМ и изрази надежда това да стане съвсем скоро.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети