Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Семействата може да кандидатстват за детегледачка до 2023 година

Общество

Семействата може да кандидатстват за детегледачка до 2023 година

Семействата може да кандидатстват за детегледачка до 2023 година - Tribune.bg
Снимка:

5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си. Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. 5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа дневно. Хората с три или повече деца до 12 години, записани в детска градина или училище – за до 4 часа. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, като повече информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/.

Общият ресурс  на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.                                                                                   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети