Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сербезова изиска бърза координация на здравно обслужване на пристигащите у нас украинци

Общество

Сербезова изиска бърза координация на здравно обслужване на пристигащите у нас украинци

Сербезова изиска бърза координация на здравно обслужване на пристигащите у нас украинци - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова изпрати писмо до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ в страната, с искане да предприемат всички възможни и необходими действия за предоставянето на качествена и навременна медицинска помощ за гражданите на Украйна, потърсили убежище на територията на Република България, съобщиха от здравното министерство.

В писмото си здравният министър посочва, че е наложително да се осъществи координация между РЗИ, ЦСМП и лечебните заведения в страната, така че всеки украински гражданин да получи необходимата му здравна грижа.

За създадената във всяка област организация, за предприетите действия и режима на координация РЗИ и ЦСМП трябва да информират Министерството на здравеопазването своевременно.

Във връзка с осигуряването на здравно обслужване на украинските граждани, които преминават или остават в България, проф. Асена Сербезова проведе и среща с представители на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/, Дирекция „Миграция“ в МВР, Българския Червен кръст, Държавна агенция „Закрила на детето“ и други. По време на срещата председателят на ДАБ Петя Първанова информира, че всеки гражданин на Украйна, който подаде заявление за международна закрила, има право на безплатно здравно обслужване на територията на страната ни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати