Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сербезова: Въвеждаме електронни направления и епикризи в болниците от 1 август

Общество

Сербезова: Въвеждаме електронни направления и епикризи в болниците от 1 август

Сербезова: Въвеждаме електронни направления и епикризи в болниците от 1 август - Tribune.bg
Снимка:

Въвеждат се електронни направления и епикризи в болниците от 1 август, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова. Министерството на здравеопазването планира да пусне така наречената електронна хоспитализация след месец.

"За изминалите 6 месеца са въведени 15 електронни административни услуги в Националната здравно-информационна система (НЗИС)", съобщи министърът на здравеопазването. Проф. Сербезова отбеляза, че в последните месеци дигитализацията на системата е ускорена.

"В електронното досие на пациента ще има и информация за изписаните лекарства и проведените прегледи. Това е улеснение не само за изпълнителите на медицинска помощ, за НЗОК и за министерството, но най-вече за хората. Пациентът вече е активен участник в процеса, т.е. – контрольор на прозрачността в здравната ни система, защото като пациенти вече можем да виждаме какво се случва с нас в системата – да проследяваме какви лекарства ни изписват, какви прегледи и изследвания са ни назначени и осъществени, като същевременно благодарение на дигитализацията вече не е необходимо да обикаляме от специалист на специалист с цялата си медицинска документация“, коментира министър Сербезова. Тя беше категорична, че електронното здравеопазване е ключова реформа, въз основа на която процесите в системата могат да бъдат управлявани по-адекватно – на базата на реални данни, количествени и качествени показатели.

"Дигитализацията е инструмент, който прави възможно извеждането на българското здравеопазването „на светло“. Електронните данни ще ни помогнат за извършването на обективни анализи, а това на свой ред ще позволи правилното надграждане, планиране и доусъвършенстване на системата по начин, по който тя удовлетворява всички нас", категорична е проф. Сербезова. Тя посочи, че добавена стойност от дигитализацията в сектора ще бъде и по-ефективното управление на освободените ресурси, в т.ч. и финансови. По този начин, по думите ѝ, ще бъдат преустановени и редица нерегламентирани практики.

През последните няколко месеца беше извършена тиха революция в нашето здравеопазване, а именно реалното въвеждане на електронното здравеопазване и дигитализацията. За здраве държавата, като публичен ресурс, ежегодно разходва около 7 млрд. лв. Въпреки това до момента тези средства „не бяха обхванати“ от електронното здравеопазване“, отбеляза от своя страна и началникът на кабинета и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов. Той припомни, че от 1 юни всички прегледи на пациенти при лични лекари и специалисти в извънболничната помощ се подават в НЗИС. 

"От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани, т.е. направлението за хоспитализация вече ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента. Ще бъде ясно в кои болнични структури, колко пациента, с какви диагнози и кога са постъпили и изписани. По този начин ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла", изтъкна доц. Пандов. Той допълни, че вече е изработен проект на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, нивата на достъп до данни, начинът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

Здравният министър подчерта, че от месец юни до месец декември предстоят още:

  • въвеждането на електронната хоспитализация;
  • на електронното подаване на информация за дейностите, извършени в ЛЗБП;
  • надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година;
  • въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти;
  • обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС;
  • както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати