Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Северният централен район у нас на прага на локдаун

Общество

Северният централен район у нас на прага на локдаун

Северният централен район у нас на прага на локдаун - Tribune.bg
Снимка:

Северният централен район е на прага на локдаун, тъй като 72,5 процента от болничните легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция са заети. Това показва актуализираната към 17 януари карта за Covid обстановката в страната, публикувана на сайта на Министерски съвет.

В този район, според Националния оперативен план, влизат градовете - Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Когато даден район навлезе в Етап 4 или 80 процента заети интензивни легла, планът предвижда преустановяване на работата на всички обекти и дейности, със заповед на министъра на здравеопазването, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги и офиси на телекомуникационни оператори.

По отношение на учениците, присъствен учебен процес може да се осъществява само за децата от първи до четвърти клас, но след изследване. Ако и те бъдат изпратени вкъщи, то това ще е за не повече от една седмица.

Covid картата на Министерски съвет показва още, че два района - Южният централен и Североизточният - се намират в Етап 1 със заети съответно 54,2 и 52,1 интензивни легла.

Най-нисък е процентът на заетите легла е в Югозападния район, в който влизат областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград - само 37,4 на сто.

На фона на тези данни COVID леглата в Благоевградска област са на привършване пък сигнализират лекари пред бТВ.

Тежка е ситуацията и с карантинираните преподаватели и ученици

„Критично е положението в Благоевград, Гоце Делчев и Петрич“, информира Ивайло Златанов, началник на РУО-Благоевград.

От утре в една от големите гимназии в Благоевград минават на ротационно обучение.

Новите случаи за последното денонощие в областта са 111, като общият брой до момента е 39 044. За последните 7 дни Благоевградска област е с ръст на заболеваемостта с 62%. Преди 14 дни тя е била 356 на 100 000 души, а днес е 1933, което е ръст с 443%.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати