Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шалапатова: Tози месец пострадалите от наводненията ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

Общество

Шалапатова: Tози месец пострадалите от наводненията ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

Шалапатова: Tози месец пострадалите от наводненията ще получат еднократна помощ до 1512 лв. - Tribune.bg
Снимка:

И днес военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на жителите на Берковица

„Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на този месец пострадалите от наводненията в страната домакинства да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане.“ Това заяви днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на работното си при посещение в Берковица.

„От тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може  да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна“, отбеляза министър Шалапатова. Тя припомни, че още от началото на бедствията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на потребностите им и да им съдействат за подаване на заявления за подкрепа. „Оценени бяха не само битовите нужди, но и емоционалното и психическо състояние на пострадалите. Нашата цел бе да им покажем, че могат да бъдат спокойни, защото държавните институции, местната и областната власт, доброволците ще бъдем до тях и ще отговорим цялостно на техните нужди“, заяви Иванка Шалапатова.

Тя съобщи, че успоредно с паричната помощ е стартирана възможност за подкрепа на семействата от засегнатите региони и чрез Агенцията по заетостта. „По заявка на общината и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика безработни хора ще помогнат на засегнатите домакинства с дейности като почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди. При необходимост имаме готовност за ангажирането на допълнителни хора“, обясни министърът на труда и социалната политика.

Иванка Шалапатова увери, че е създадена пълна мобилизация и сътрудничество между институциите на национално и местно ниво. „Министерството на труда и социалната политика е в координация с министър-председателя, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, местната и областната управа, хуманитарни и доброволчески организации. Структурите на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта са в постоянна готовност да предоставят на пострадалите хора всички възможности на социалната система и да отговорят на нововъзникнали потребности“, подчерта министър Шалапатова.

И днес военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите от проливните дъждове, съобщиха от Министерството на отбраната.  За пети ден с помощта на десет специализирани машини военните разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати