Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Шалом” към Момчилова: Сравнението на „Ергенът” с Холокоста е жалко, абсурдно и обидно

Общество

„Шалом” към Момчилова: Сравнението на „Ергенът” с Холокоста е жалко, абсурдно и обидно

Шалом към Момчилова: Сравнението на Ергенът с Холокоста е жалко, абсурдно и обидно - Tribune.bg

Намирам коментара на председателя на Съвета за електронни медии, г-жа Соня Момчилова, с който тя сравнява риалити формата “Ергенът” като “интелектуален Холокост" за крайно неправилен, дори абсурден. Това написа във фейсбук председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар, който е и началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. Припомняме, че СЕМ да санкционира риалити предаването "Ергенът”  тъй като съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория. 

Проф. Оскар е категоричен, че подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в първата половина на миналия век. „Холокостът е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира", добави той.

Под коментара му в социалната мрежа последва и  отговор от Соня Момчилова:

"Господин Оскар, холокост, преди да приеме семантиката на еврейско изтребление е староеврейско понятие, което означава древно семитско жертвоприношение. Живеем в старозаветни времена, бих ги сравнила със събитията и нравите от древен Вавилон. Надявам се, не се нуждаете от повече пояснения за историческите особености и нравите в онези времена, описани в Танах. Шумерските ритуали запазени до третата династия на Ур, а според някои източници и подир.

Словосъчетанието "интелектуален холокост" е използвано за първи път от професора от еврейски произход Ноам Чомски и онагледява "промиването на мозъци" посредством медийни формати, имащи за цел забавление, което размива модални ценности и дезориентира обществото, насаждайки конформистки и консуматорскповеденчески модели. Ако сте се почувствали обиден, моля да ме извините, но намирам употребата на това сравнение за уместно в случая."

Проф. Оскар бе категоричен, че отговорът на председателя на СЕМ е жалък и е очаквал много повече от човек заемащ тази длъжност:

"Г-жо Момчилова, намирам отговора ви за меко казано жалък. Да ни поучавате какво означава Холокост е срамно и обидно. Дори не мога да си представя как въобще ви хрумват подобни твърдения. Очаквах от председателя на СЕМ компетентност и разбиране по въпросите, касаещи смисъла на Холокоста", отвърна той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети