Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шарков: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства, а един милион души отпадат от терапия

Общество

Шарков: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства, а един милион души отпадат от терапия

Шарков: Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства, а един милион души отпадат от терапия - Tribune.bg
Снимка:

Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са в ценовата част. Скоростта на достигане до лекар - общопрактикуващ, специалист или лечебно заведение, се случва в рамките на два - три дни, което е изключително бързо. Така в студиото на „Здравей, България” Аркади Шарков коментира съвместно изследване на агенция „Тренд” и Експертния клуб за икономика и политика, свързано с достъпа ни до здравеопазване.

„Големите проблеми обикновено са с цената. С нея проблемите, от една страна, са защото години българското здравеопазване е поставено в ъгъла и не е било фокус на инвестиции по отношение то да бъде основна структуроопределяща сфера и функция на държавата. Вследствие на което цените в здравеопазването изостават с над пет пъти останалите в икономиката. Инфлацията действа още по-ускорително на тези диспропорции”, уточни Шарков.

Той посочи, че става въпрос за регламентирани доплащания. „Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства. На въпрос в изследването дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% заявяват отговарят положително. Защото не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са именно хората в групите над 50-годишна възраст”, подчерта здравният икономист.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати