Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на АЕЦ „Козлодуй“: Човешка грешка е причината за изтичане на радиоактивна вода. Няма никаква опасност

Общество

Шефът на АЕЦ „Козлодуй“: Човешка грешка е причината за изтичане на радиоактивна вода. Няма никаква опасност

Шефът на АЕЦ Козлодуй: Човешка грешка е причината за изтичане на радиоактивна вода. Няма никаква опасност - Tribune.bg
Снимка:

Валентин Николов заяви, че служителят е отстранен от работа

„Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.“ Това каза директорът на централата в предаването „Лице в лице“ по bTV Валентин Николов.

Той уточни, че обемите не са тези, за които говори атомният физик Георги Касчиев. Вчера отново в ефира на bTV експертът каза, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода.

„Има изтичане, но е 8 кубика, вече всичко е почистено, няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за допусната човешка грешка. Не е преценен обема на азота, който се пуска, за да се провери в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и защо изтича вода от втори към първи контур. Може да го характеризираме така - ако сложите в една чаша сламка и започнете да духате ако нивото е по-високо  -това се е получило. Това е грешката. За съжаление този, който е направил грешката, е отстранен от работа“, каза Николов.

Той посочи, че явно трябва повече мотивация, въпреки че има обучения, издават се лицензи и се следи всички работещи да са на ниво.

„Но няма никаква опасност. Отделно за такива събития не се изисква изявление от Агенцията за ядрено регулиране, макар че сме я уведомили“, посочи още шефът на АЕЦ „Козлодуй“.

Николов увери, че опасност няма.

„Всичко е почистено, най-вече водата е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, поставена е нова. Това  не е първата авария, при която има изтичане на такава вода, но досега обществото не е било съпричастно и е нямало нужда от това“, добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати