Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на БСТ оставя дружеството с рекорден капитал преди да бъде уволнен от новия спортен министър

Общество

Шефът на БСТ оставя дружеството с рекорден капитал преди да бъде уволнен от новия спортен министър

Шефът на БСТ оставя дружеството с рекорден капитал преди да бъде уволнен от новия спортен министър - Tribune.bg
Снимка:

Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година, заяви Любомир Петров

Когато постъпихме в Българския спортен тотализатор в сметките му имаше 4 милиона лева, към момента по сметките на тотализатора има почти 50 милиона лева. Никога в 65-годишната история на БСТ не е имало толкова голям финансов ресурс и не е имало такава голяма ликвидност. Нашите играчи могат да бъдат спокойни, защото всички печалби ще бъдат изплатени. С такава ликвидност нямаме никакви проблеми да изплащаме печелби. С това се похвали на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Любомир Петров.

Петров подчерта, че собственият капитал расте, като през 2020 година е 50 милиона лева, през 2021 година е 60 милиона лева. Разходите за заплати също растат с всяка изминала година. Изключително много се е работело върху квалификацията на служителите на БСТ чрез различни типове обучения през последните две години.

„Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на ММС. Всяка година ръстът е почти двуцифрен на тези средства“, обяви още изпълнителният директор на тотализатора.

Пресконференцията на ръководството на тотализатора идва в деня, в който то следва да бъде освободено от принципала на дружеството - спортния министър Радостин Василев. Новият министър на младежта и спорта анонсира намеренията си на пресконференция миналата седмица. Мотивите – „изключително тежки проблеми“ в БСТ. „От последните шест години четири са на загуба, последните две са с 8 и 11 милиона лева печалба“, каза тогава Василев. По думите му имало данни за злоупотреби в особено големи размери. Освен ръководството на тотото, с постовете си се разделят и ръководителите на „Сердика спортни имоти“, „Академика“ и Националната спортна база.

„Аз съм назначен в тотализатора на 11 март 2020 година. Миналата година след конкурс по Закона за публичните предприятия сключих договор с 5-годишен мандат. Аз съм професионалист с 20 години опит, политически независим съм и ми беше дадена задача да поема тотализатора и да го поведа в една посока на растеж и развитие“, заяви по време на пресконференцията днес Любомир Петров.

Той обобщи и печалбите на тотализатора през последните шест години. Петров отбеляза, че не 11, а реално 53 милиона лева е печалбата на тотото за 2021 година, като по този начин контрира изнесените от министъра цифри. Шефът на БСТ разясни, че сумата от 11 милиона се получавала едва, след като се извадят отчисленията към държавата и разходите за издръжка и заплати.

„За 2021 година общата печалба ще бъде 53,2 милиона лева. Това е сума от платените към Министерството на младежта и спорта средства плюс парите, които остават след всички разходи – данъци, заплати и т.н. За 2020 година общата печалба е 38,561 милиона лева. През предишните години 2019 и 2018 има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите, които са за Министерството, се получава отново положителен резултат. Просто колегите преди мен така са правили счетоводството. Но ако погледнем реално на нещата като финансови параметри, тотото не е било на загуба. Загубата е била само счетоводна“, обясни Любомир Петров.

Той увери, че за последните две години процентът на печалбата спрямо общия оборот от хазартни приходи расте, като представи и графика с конкретните цифри.

През изминалата 2021 година той е 18%, през 2020 е 16%, а за 2019 година е 12%.

Според Петров приходите биха могли да бъдат много по-големи.

„Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението, ние можем да разпространяваме само в нашите тото пунктове, не можем да продаваме на каса. Ако държавата има интерес, ние можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно няколко пъти отчисленията и данъците, така че абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, да има достатъчно пари за федерациите, за зали, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме“, категоричен бе Любомир Петров.

Той подчерта, че нямат основание думите на спортния министър, че имало „тежки нарушения“. „Тотото е едно от най-проверяваните дружества в държавата. Проверки са правили АДФИ, Сметната палата, ДАНС. Имаме проверка и от НАП, която тече от март миналата година“, посочи шефът на тотото.

„Гордея се с това, което постигнах с екипа си през последните две години като цифри, като показатели, като развитие на мрежата - открихме над 250 нови локации за продажба на хазартни продукти. Пожелавам на всички успех за в бъдеще. Голяма част от екипа, за съжаление, може би ще си тръгне заедно с мен. това предстои да се разбере тепърва“, отбеляза Любомир Петров.

Остава отворен обаче въпросът – защо въпреки постигнатите положителни резултати, министър Василев иска отстраняването на Любомир Петров от поста. По закон министърът няма право да го уволни директно, тъй като той е бил избран чрез конкурс. Оставка Петров доброволно няма да подаде, уточни той, като настоява да бъде уволнен. Ако това се случи той е категоричен, че дело за отстраняването си няма да води.

„От настоящото ръководство на Министерството на младежта и спорта ни помолиха да не правим жалби за спиране на вписването. Това е политическо решение, не може постоянно да се съдим. Това е толкова изморително, цяло лято обикалям по съдилища, жалби, първа инстанция, втора инстанция. След като има редовен кабинет и той не ни желае, ние ще си тръгнем“, коментира Любомир Петров.

„Миналата година август месец имаше опит от г-н Кузманов, предишния министър, пак да смени борда на директорите. Беше входирана заповед, тя е видима в Търговския регистър, с нови лица, с нов Управителен съвет, без ние да бъдем уведомени и предупредени, аз лично разбрах от Търговския регистър. Съответно ние обжалихме в съда това решение, съдът спря вписването на новия УС и в момента текат дела“, обясни шефът на тотото.

„Кузманов не е назначавал проверка в тотото, както заяви през лятото - имаше си много преди него проверка от НАП, която дори още продължава“, подчерта той.

На въпрос дали новата власт има намерение отново да либерализира лотариите, Петров отговори така: „Имам такава информация, това си е тяхно решение. Ако това се случи, тези числа ще паднат наполовина. Това нещо се говореше публично. Сега имаме двуцифрен ръст всяка година“.

Любомир Петров има среща с министър Радостин Василев днес в 15 часа, на която ще бъде дискутирано неговото освобождаване от поста. Днес той заяви, че няма представа кой ще бъде негов наследник.  


Топ новини

виж още