Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на ИАЛ: 9 са сигналите за летален изхода след ваксинация, при нито един няма такава връзка

Общество

Шефът на ИАЛ: 9 са сигналите за летален изхода след ваксинация, при нито един няма такава връзка

Шефът на ИАЛ: 9 са сигналите за летален изхода след ваксинация, при нито един няма такава връзка - Tribune.bg
Снимка:

До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции след ваксиниране

„Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка“, каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции, като огромна част от тях са описани в кратката характеристика на препаратите.

„При смъртните случаи – те са в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и 6 случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с коронавирус“, допълва Кирилов.

„Единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на здравните власти потвърждава необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата“, каза още той.

Относно поставянето на бустерни дози, Кирилов допълни, че всички регулатори са категорични за ползите от трета доза. Той коментира, че компаниите вече работят по специфични ваксини за конкретни варианти на вируса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати