Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Общество

Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ - Tribune.bg
Снимка:

„Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите.“ Това заяви в пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Той съобщи и че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

„В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща“, каза Тодоров.

По думите му било спекулация, че ще има режим на тока у нас. Шефът на КЕВР обясни, че  България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие.

„България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ-Козлодуй българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ -производители и ги прехвърлихме към бита“, така обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията с 3.3%.

За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, и „за съжаление той има своята цена на международните пазари“.


Топ новини

виж още
Актуална тема