Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

Общество

Шефът на НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

Шефът на НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало - Tribune.bg
Снимка:

„Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на ВАС спря изпълнението на тези параграфи, тъй като ако не бяха изпълнени изискванията за увеличение на 25% на заплатите, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки. Това вече не е така с определението на ВАС и няма да бъдат налагани санкции, ако не са достигнати увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар", каза пред БНТ проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, по повод недоволството не медиците за възнагражденията им.

БЛС: Здравната каса неправомерно задържа пари за лечение от здравните вноски

Управителят на НЗОК поясни, че първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало. Даде пример с лечебно заведение, което е платило 700 000 лв. дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.

„Имаме увеличение на цените на клиничните пъреки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения“, заяви проф. Салчев.

НЗОК: Болниците ще работят с 25% увеличение на пътеките без санкции, че не са увеличили заплатите на лекари и сестри

„НЗОК закупува отчетена дейност от лечебните заведения - това е нашето задължение. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, склед това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности, т.н. лимити на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно, в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн., септември установихме, неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 млн. останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните зааведения, така че те да могат да работят спокойно“, поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати