Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шефът на „Сиела Норма“: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини

Общество

Шефът на „Сиела Норма“: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини

Шефът на Сиела Норма: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини - Tribune.bg
Снимка:

Практически е невъзможно машините да бъдат манипулирани, посочи Веселин Тодоров

Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини, обясни Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ - фирмата, която доставя машините за изборите пред NOVA NEWS.

Наличните устройства са над 12 800, като част от тях са повредени. Преди последния тур на президентските избори за ремонт са били малко под 600 машини.

Гаранционната поддръжка, с която е ангажирана фирмата, става не по време на вота, а преди това, обясни той. По думите му вече е започнала комуникацията с ЦИК за предстоящите избори, за да се направи профилактика на дефектирали машини. Самата профилактика обаче - още не.

„Когато някой нещо трябва да прави, той трябва да бъде проверен от всички служби – МВР, ДАНС“, посочи Тодоров.  Той допуска, че служителите се проверяват за досиета в службите.

„Те не ни дължат обяснения, казват: „Този - да, този – не“. Ако са те спрели с 0,5 промила, примерно, това ти се записва някъде и може да бъде решено, че ти си не много благонадежден, ако си позволяваш да караш пил“, разказа Тодоров и уточни, че миналата година са били проверявани 3 - 4 пъти.

„Проверката се очаква да започне до дни, то е в ресора на службите. Предполагам в ресора на министър Демерджиев“, каза още Тодоров.

„Машините са толкова, колкото имаше и преди“, добави той.

„Ако някога парламентът реши да се действа еднотипно и в малките населени места, където са малките секции, биха могли да се закупят още около 2000 машини, за да се покрият и секциите с под 300 избиратели. Но това е тема за следващия парламент, ако въобще на някой му е важно“, коментира Тодоров.

На въпрос не е ли съмнително машините обаче да се съхраняват в частен склад, той отговори така:

„Това, че складът е частен, според мен, е добре. Държавата не е много годна да прави каквото и да било, тя може да контролира, да надзирава, да създава нормативна уредба, но нали виждате - няма молове и хипермаркети, строени от държавата“.

Вчера в интервю пред  Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на „Сиела Норма“ обясни, че складът е сертифициран по всички стандарти за сигурност. Жандармерията непрекъснато също го охранява. Наемът за съхранение на машините е  110 хил. лв. месечно като вероятно сумата не е същата, когато устройствата не са в движение. 

Председателят на обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков също коментира темата.

„Тези машини винаги са били съхранявани в този склад. Охраната се осигурява от МВР. Там има добри условия за съхранение. Друг е въпросът, че ако е толкова важно, държавата има ресурс, може да осигури места“, каза той пред NOVA NEWS. По думите му практиката в България е показала, че проблемите се случват най-често на ниво СИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати