Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ спира за планов ремонт

Общество

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ спира за планов ремонт

В АЕЦ „Козлодуй” от днес започва плановият годишен ремонт на шести блок, който ще продължи до началото на месец ноември, съобщиха от централата. Така при недостиг на електроенергия в региона и произтичащото от това повишение цените на тока на борсата производствените мощности на страната намаляват с 1000 Мвт.

При плановия ремонт на единия от двата хилядника в атомната ни централа ще бъдат извършено превантивно техническо обслужване, което да обезпечи безопасната и надеждна работа на оборудването и системите на блока. Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация на централата. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво, като за 12-те месеца на завършилата 26-а горивна кампания шести блок е произвел над 8 млрд. 200 млн. kWh електроенергия.

„При изпълнението на предвидените дейности е създадена организация за стриктно прилагане на въведените противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на ковид. Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки по време на предстоящия есенно-зимен период“, посочват от ръководството на централата. Оттам уверяват, че пети ядрен енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно планирания график за електропроизводство.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема