Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деветима загинали при пожар в дом за възрастни хора във Варненското село Рояк (Обновява се)

Общество

Деветима загинали при пожар в дом за възрастни хора във Варненското село Рояк (Обновява се)

Снимка:

Най-малко девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк. Пламъците са избухнали малко преди 18.00 часа тази вечер. На мястото на инцидента са изпратени 6 пожарни и спасителни екипа. Извършена е евакуация на възрастните хора, които са обитавали дома. В дома са живеели 58 души.

„58 са били хората, които са ползвали дома, 49 в момента са тук и чакат да ги приберем. Най-вероятно тази вечер ще бъдат в общинския хотел в с. Аспарухово. Девет има починали за съжаление. 18 часа са първите сигнали. Пристигнала е полиция, пожарна и нашата група, която е доброволният отряд. Покривът още гори, в момента го гасят“, съобщи пред БНР Георги Георгиев, кмет на Дългопол.

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Първоначално бе обявено за шестима загинали, но техният брой нарасна. Има и обгазени и с тях в момента работят екипите на Бърза помощ.

Пожарът е локализиран, гасителните действия се ръководят от директора на РДПБЗН –Варна комисар Тихомир Тотев.

„Домът за възрастни хора е преустроено училище с дървен покрив. При пристигането си нашите екипи завариха сложна обстановка. Пожарът е засегнал около 150 кв.м. и в момента е загасен, няма засегнати стаи. За съжаление, е имало много силно задимяване, Местните власти и Бърза помощ ни оказаха пълно съдействие. Всичките 58 души бяха евакуирани, Бърза помощ констатира смъртта на деветима. Най-вероятно те са починали от вдишването на дим“, заяви комисар Тотев.

Хората от старческия дом, които са трудноподвижни, ще бъдат транспортирани до село Аспарухово с микробуси.

На мястото на инцидента е административният ръководител на Окръжна прокуратура - Варна окръжен прокурор Красимир Конов, който е и дежурен прокурор. Той ще ръководи действията по първоначалните огледи, които ще започнат веднага щом огънят бъде напълно овладян и е безопасно влизането на екипите от разследващи в сградата.

Работи се за изясняване на причините и обстоятелствата за възникването на тежкия инцидент, както и тези, довели до смъртта на възрастните хора. Предстои да бъдат назначени различни експертизи - пожаро-технически, съдебно-медицински и други.

Очаквайте подробности!  


Топ новини

виж още

Актуална тема