Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шофьорът на автобуса, в който нападнаха момче, дава обяснения днес

Общество

Шофьорът на автобуса, в който нападнаха момче, дава обяснения днес

Шофьорът на автобуса, в който нападнаха момче, дава обяснения днес - Tribune.bg
Снимка:

„Случаят с нападнатото момче показва апатия и страх в обществото“, смята психиатърът д-р Гълъбова

Шофьорът на автобуса от градския транспорт, в който 14-годишно момче беше нападнато и съблечено до кръста, днес ще даде официални обяснения по случая. Водачът е с 19-годишен стаж и е един от най-добрите шофьори. Това коментира пред БНТ Стилян Манолов, директор на "Столичен автотранспорт" - Дружба.

Камерите в автобуса показват, че четирима души на около 20 години се качват от последната врата, след което влизат в конфликт с момчето и свалят тениската и суитчъра му, обясни Манолов.

Има саморазправа, свалени са дрехите на момчето, след което то се придвижва към шофьора. Когато автобусът спира на червен светофар, нападателите отварят насила третата врата и слизат, заяви Стилян Манолов.

„Ние разговаряхме с шофьора, цялата сцена се разиграва за около минута, първоначално той дори не е разбрал какво се случва. Не е отворил вратите на светофара, нападателите насилствено ги отварят и слизат“, допълни Манолов.

По думите на водача, той не е помолен за помощ от момчето.

След като е видял голото момче да се приближава към него, шофьорът е разбрал за ситуацията и е реагирал по възможно най-бързия начин, като е уведомил диспечерите, обясни още Манолов.

Случаят предизвика негативни реакции в обществото. Мнозина изразиха възмущението си и в социалните мрежи.

„За мен водеща в този случай е апатията. Страхът е разбираема човешка реакция и да – в България да се противопоставиш на на насилник, на психопат, носи сериозни рискове да бъдеш нападнат, да има агресия върху теб  вербална, физическа и всякаква друга“. Това коментира пред БНТ от своя страна психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

„В автобуса е имало много хора. Тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, категорична е тя.

„Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва, ако в случая това е неговото дете, или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това“, допълни д-р Гълъбова.

Според нея категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

„Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре. Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, каза  още д-р Гълъбова.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема