Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Щабът: Очаква се да няма проблеми при ваксинирането на бременни жени, но са нужни научни доказателства

Общество

Щабът: Очаква се да няма проблеми при ваксинирането на бременни жени, но са нужни научни доказателства

Снимка:

В Англия е започнало и първото клинично изпитване на ваксини върху деца под 16-годишна възраст

„Очакванията са, че при бременните жени също няма да има проблем с ваксинацията срещу коронавирус“, коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му наистина в кратката характеристика на достъпните ваксини не се препоръчва използването им върху бременни и кърмещи жени, но „основанието е, че няма данни за тази група от хора“.

„Тези препоръки бяха пренебрегнати първо в Съединените щати, защото там ваксина се поставя на доброволен принцип. Даде се възможност на бременните да избират и то с първата ваксина – на „Пфайзер“, след това се разшири кръгът и за кърмещите жени. В Израел ваксинацията с „Пфайзер“ става и за бременни жени, а във Великобритания - AstraZeneca. Тепърва ще се изнесат резултатите", коментира Мутафчийски.

„Нямаме никакви основания да очакваме, че ще се явят като по-особена група, която би трябвало да бъде изключена. При нито една от досега прилаганите ваксини няма противопоказания да се прилагат на бременни и кърмещи жени. Но министър Ангелов е прав, че трябва да имаме научни доказателства за това. В България има определено негативно отношение и то с отчетлив процент в населението - над 40% са с негативно отношение към ваксинацията. Затова трябва да работим много внимателно“, подчерта ген. Мутафчийски.

Той каза още, че в Англия е започнало и първото клинично изпитване на ваксини върху деца под 16-годишна възраст.

Относно въпроса дали жена, която планира бременност трябва да се ваксинира, Мутафчийски отговори, че центровете за репродуктивно здраве в страната масово изпращат запитвания за ваксиниране на техни пациенти преди процедура по асистирана бременност.                                                                                                                                                                                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още