Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ще проверяваме през телефона си каква медицинска помощ сме получили и какви лекарства са ни изписвани

Общество

Ще проверяваме през телефона си каква медицинска помощ сме получили и какви лекарства са ни изписвани

Ще проверяваме през телефона си каква медицинска помощ сме получили и какви лекарства са ни изписвани - Tribune.bg
Снимка:

Проф. Петко Салчев посочи, че при отказ на личен лекар да постави ваксина, няма да получи 1000 лв.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подготвя пускането на приложение, през което всеки да може да провери каква медицинска помощ е получил и какви лекарства са му изписани. Това съобщи днес директорът на касата проф. Петко Салчев.

„Това, което предвиждаме в най-скоро време, в рамките до два месеца, всеки пациент да има право да получава на телефона си чрез приложение информация за здравното си досие и да изпраща обратна връзка“, обясни той.

Предвижда се приложението да има опция, чрез която пациентът да може да натисне бутон „не съм аз“, уточни проф. Салчев.

НЗОК вече един път направи опит да осигури достъп на пациентите до информация за ползваната медицинска помощ, но неуспешно.

През ноември 2019 година НЗОК пусна на сайта си услугата „абонамент за информация за ползвана медицинска помощ“, но след кратко съществуване тя беше спряна след жалби, че входът с ЕГН може да доведе до нерегламентиран достъп на чужди лица до чувствителна здравна информация.

По-лесният достъп до пациентското досие и възможността за проверка на ползваните медицински услуги се очаква да подобрят контрола над изразходването на публичния ресурс и да ангажират пациентите с него.

Ще бъдат проверявани личните лекари, отказали поставяне на ваксина срещу COVID-19 на желаещи, вписани в пациентските им листи, каза още проф. Салчев. Сега тази сума е обвързана и с поставянето на ваксини, а не само за работа в рискова среда, тъй като политиката на държавата е насочена към масово ваксиниране.

„Общопрактикуващите лекари получават 1000 лева не за работа на първа линия, а пари, които ние превеждаме, защото работят в рискова среда. Ако общопрактикуващ лекар откаже на лице в неговата листа да приложи ваксина, той нарушава както националната програма, така и договора, който е сключен, че трябва да осигурява съответното лице с ваксина. При такова оплакване от здравноосигуреното лице, ние ще направим проверка и ако е истина, ще прекратим изплащането на тези пари на съотвения лекар“, обясни той.

„Трябва да се търси рационалното изписване на лекарствата, което да се съобразява и със здравословното състояние, но и с финансовите възможности на пациента“, добави управителят на НЗОК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати