Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ще се промени Наредбата за медицинската експертиза

Общество

Ще се промени Наредбата за медицинската експертиза

Ще се промени Наредбата за медицинската експертиза - Tribune.bg
Снимка:

Ще има нова методиката за оценка на трайно намалената работоспособност

Предвижда се да се направи промяна в Наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след среща в Министерството на здравеопазването и национално представителните организации на хората с увреждания.  Здравният министър Кирил Ананиев е предложил създаването на работна група, която да подготви промени. В работната група ще бъдат включени представители на всички заинтересовани страни, а срокът за изготвяне на промените е 2 месеца.

Предвижда се нова методика за оценка на трайно намалената работоспособност. От здравното министерство са подкрепили предложението за прилагане на отправните точки за оценка в проценти. В срок до утре всички участници в срещата трябва да се произнесат дали одобряват тази промяна.

В момента при определяне на трайно намалената работоспособност се взима предвид основното заболяване, а не съпътстващите.

 „Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца“, заяви здравният министър.

Предложението гласи: „Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20% от сбора на % на всички останали увреждания“.

Освен това от организациите предлагат „ако водещото заболяване с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане е довело до други заболявания увреждания, които са с причинна следствена връзка от водещото заболяване, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 10% от сбора на % на всички останали увреждания“.

На срещата екипът на Министерството на здравеопазването предложи и пакет от мерки, чрез които да се подобри цялостната дейност на медицинската експертиза на ТЕЛК. През месец март ще бъде представена нова концепция и промяна в информационната система, с цел повишаване на контрола в системата на ТЕЛК. Промените ще включват изграждане на свързаност между информационните системи на НЗОК и НЕЛК, за да има достъп до първичната медицинска документация и контрол върху съдържанието ѝ. Стандартизиране на медицинските документи и засилване на контролно-методичната, консултативната и експертна дейност на НЕЛК са сред мерките, които предлага още Министерството на здравеопазването.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати