Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с ковид

Общество

Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с ковид

Снимка:

Спешно са необходими доброволци, но преди всичко с медицинско образование

„Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с ковид“, обяви пред Радио „Шумен“ директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов.

По думите му продължава да расте броят на новозаболелите с ковид в Шуменска област, като 265 са пациентите с коронавирус, настанени в МБАЛ Шумен. За последните 24 часа са били приети нови 35 души, а 36 са били изписани.

„Уведомих областния управител и РЗИ, че сме на горната граница за прием на пациенти с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение“, изтъкна д-р Костов. Според него най-големият проблем остава липсата на кадри.

„Външни помощници, така да кажем, няма почти или са единични бройки. А с наличния персонал ние лекуваме толкова пациенти, колкото, да речем, сравнително съм виждал в статистиките, колкото една „Света Анна“ в София, която обаче има три пъти повече персонал“, уточни д-р Костов. Той определи като „геройство в мирно време“ труда на колегите си и допълни, че на болницата спешно са необходими доброволци, но преди всичко с медицинско образование.

Директорът на Шуменската болница напомни, че при изписаните в подобрено състояние пациенти с месеци се наблюдават промени в белия дроб и долекуването им продължава в домашни условия.

„Българинът не е научен на дисциплина и продължава сякаш да не вярва, че вирусът убива. Питайте познати, които преболедуваха заразата тежко и дори загубиха близки хора“, призова д-р Костов и подчерта, че трябва да се спазват добре известните мерки - правилно носене на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема