Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СИК забравили да включат машина в мрежата, гласуват с хартиена бюлетина

Общество

СИК забравили да включат машина в мрежата, гласуват с хартиена бюлетина

Снимка:

В 13 234 секции в страната и в още 749 - в чужбина се гласува днес на балотажа на президентските избори. 341 са подвижните секции за хора с трайни увреждания, а тези за карантинирани - 181. 181 секции са разкрити в лечебни заведения и социални институции, а в места за задържане - 14. 6 632 375 души имат право да гласуват. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

Една от двете секции в Ерфурт в Германия е била закрита, след като членовете й са се разболяли. ЦИК е взела решение избирателите от тази секция да гласуват в другата, която се намира на същия адрес.

В една секция в страната са преминили към гласуване с хартиени бюлетини, защото членовете на секционната комисия забравили да включат машината в контакта и батерията на устройството се изтощила. СИК решила да се премине към хартиени бюлетини. Когато техникът включил машината, гласуването с бюлетини вече било започнало и затова от ЦИК решили да продължи по същия начин.

С машини днес у нас се гласува в 9399 секции, като в 1981 от тях има по две устройства. В 208 секции извън страната също има машинно гласуване, като в 128 от тях има по две устройства. 11 716 машини се използват днес за секциите в страната и в чужбина.

„Към момента са постъпили една жалба и 6 сигнала. Жалбата е от сменен председател на секционна комисия в Смолян, като ЦИК потвърди решението на РИК. Другите сигнали са свързани с нарушения на избирателни права - нстава въпрос за хора, които на първия тур са гласували в чужбина и са заличени от избирателните списъци за страната, но за втория тур са се прибрали в страната и искат да гласуват тук. В крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват. Шест машини не са стартирали още в събота, а днес дефектиралите устройства са 15. За тези секции ЦИК взе решение да се премине към гласуване с хартиени бюлетини", обясни Матева.

„Има доста замени на членове на секционни комисии извън страната. Основната причина е заболяване или друго обстоятелство, което пречи да се явят. До момента това е основният проблем в чужбина. Нямаме сигнал обаче някоя секция да не е успяла да започне работа поради липса на кворум. Засега гласуването в чужбина върви спокойно", каза другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема