Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Симидчиев: Вероятно е да има ново увеличаване на случаите с пик около март

Общество

Симидчиев: Вероятно е да има ново увеличаване на случаите с пик около март

Симидчиев: Вероятно е да има ново увеличаване на случаите с пик около март - Tribune.bg
Снимка:

Ваксинацията трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес

Нов пик на коронавирус у нас може да има през март, обяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Имахме три вълни, сега и третата стихна. При всички положения е вероятно да има ново увеличаване на случаите с вероятен пик около март месец. Ако се случат неблагоприятни условия, можем да имаме голям пик, а може да имаме и малък пик. Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус. Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен“, успокои специалистът.

Той обясни и как ще работят сертификатите за ваксинация.

„Ако някой някога реши да проверява дали някой е ваксиниран или не, това е създаване на тази възможност, без да трябва нещо друго да се прави. Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване“, разказа той за ползите и подчерта, че имунизацията не е задължителна, а доброволна.

Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията.

„Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус. Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес“, категоричен беше пулмологът.

„Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно много хора, които да имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на този процес“, предупреди Симидчиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

мими ЩЩо не затворихте границите, а пуснахте сульо и пульо да идват! И защо не проверяват на границите влизащите за температура! Пълна скръб сте, никакви мерки не взимате, само ни плашите!
20.01.2021 11:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати