Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Синдикат „Образование“ иска въвеждането на оценка за дисциплина

Общество

Синдикат „Образование“ иска въвеждането на оценка за дисциплина

Синдикат Образование иска въвеждането на оценка за дисциплина - Tribune.bg
Снимка:

Причината е агресията в обществото

От синдикат „Образование“ излязоха с позиция заради агресията в обществото. Той предлага мерки, които да бъдат приложени в системата на средното образование.

Ето какви са те:

Да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция.

Да се ситуират инструменти за училището – административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник.

Да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици.

Да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител.

Да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция.

Да се инициира обществен дебат, в който да се потърси консенсус по повод възпитанието на учениците в посока нулева толерантност към ученици, които налагат агресия към ученици, учители, родители и обществени институции.

“България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици“, коментират от синдиката.

В позицията си посочват още, че примерите за насилие над деца и учители са безброй. “За всеки критично мислещ е очевидно, че това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от този поощряван от МОН, РУО и Общинските институции флирт с родителските активи, е повече от очевиден“, пишат от синдикат “Образование”.

Те дават и пример с последния жесток случай над Дебора Михайлова, която бе нарязана с макетен нож и бе обръсната от нападателя си. Според тях това е еманация на насилието, станало традиционно в българското общество и институции, в които няма никакви санкции за учениците – агресори и родителите – без родителско призвание.

От синдиката завършват с това, че вече няма време за чакане и е необходимо да бъдат взети ефективни мерки – не само в общото антиагресивно законодателство на всички български институции, но и в мисленето на цялото ни общество.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети