Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Синдикатите заплашиха с протести, ако 30 000 държавни служители останат без работа

Общество

Синдикатите заплашиха с протести, ако 30 000 държавни служители останат без работа

Синдикатите заплашиха с протести, ако 30 000 държавни служители останат без работа - Tribune.bg
Снимка:

Това предложи вчера съпредседателят на ПП Асен Василев

КНСБ предупреди за протести на държавни служители, ако се стигне до 15% намаляване на администрацията, както предлага съпредседателят на ПП Асен Василев.

Асен Василев обеща: Оставя без работа 30 000 държавни служители!

Главният икономист на синдиката Любослав Костов предупреди на брифинг, че искането на бившия финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще увеличи шоково безработицата, пише БНР:

„На първо място - безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители, и, на второ място, ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души са в момента една пета от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане“.

„Когато Асен Василев за пореден път заговори за редукция на държавните служители и даде за пример полицаите, да си спомни, че в тях влизат не само служители на МВР, но и на пожарната и други. 90% от бюджета на МВР отиват само за заплати. Да спре популизмът и да спрат да лъжат, че ще намалят още администрацията, защото няма накъде“ призова Ваня Григорова от „Подкрепа“, а КНСБ я подкрепиха.

Иначе бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие дали трябва да продължи намалената ставка ДДС от 9% за ресторантите и хотелите по време на днешната тристранка. Намалената ставка бе приета миналата година, вследствие на коронавируса.

От АИКБ подкрепиха намалената ставка да се запази за книгите, за да се насърчи четенето. От БСК предложиха при храните и безалкохолните напитки също да бъдат с по-нисък ДДС.

По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче това би струвало на бюджета 1 250 000 000 лева. КНСБ и КТ „Подкрепа” обаче изразиха своето недоволство по отношение на предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите на бюджета.

Именно поради тази причина от Конфедерацията предлагат обща ставка в размер на 15 на сто. От „Подкрепа” пък определиха намаляването на ДДС за ресторантите като „подарък, направен през данъчната система“.

КНСБ предложи увеличение на корпоративния данък на 15% с цел той да бъде превърнат в данък печалба, от КТ „Подкрепа“ пък поискаха корпоративният данък да бъде увеличен на 15 на сто, тъй като по този начин държавата ще има повече средства за социални разходи и мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията сектори.

От АИКБ направиха предложение енергийната помощ за бизнеса за месеците октомври и ноември да бъде увеличена от 110 на 190 лева на мегаватчас  (три четвърти от свръхцената за ноември), като бъде продължена и през месец декември.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати