Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Скандалният шеф на на фонд „Култура“ получил заповед за уволнение, но отказал да я приеме

Общество

Скандалният шеф на на фонд „Култура“ получил заповед за уволнение, но отказал да я приеме

Скандалният шеф на на фонд Култура получил заповед за уволнение, но отказал да я приеме - Tribune.bg

Актьорът Сава Драгунчев вече не е изпълнителен директор на Национален фонд "Култура", като днес, 23 април, му е връчена заповед за уволнение, която обаче той е отказал да приеме, пише "24 часа".

Причината за заповедта е установен конфликт на интереси, за което има и решение на Висшия административен съд (ВАС). "Въз основа на това решение Драгунчев е освободен. Заповедта му е връчена пред двама свидетели, които са установили, че той отказва да я приеме. Това обаче не спира нейното действие", казаха от Министерството на културата. Преди това дълго време не могли да открият Сава Драгунчев, който излязъл в болничен.

Всъщност НФК е завел съдебни искове срещу три организации, получили държавно финансиране. Една от тях е групата за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни". Делото срещу нея е заради това, че при оповестяването на финансирания проект липсва логото на фонда в рекламните материали, а това е изискване по договор. Другото обвинение е свързано с неизпълнение на съдържателната част.

Още на 12 април служебният министър на културата Найден Тодоров уведомява Драгунчев, че е освободен от поста си, на заседание на Управителния съвет на НФК. Тогава обаче Драгунчев не получава заповед, написана на хартия, и вероятно затова обясни сутринта по Би Ти Ви, че продължава да е директор.
Същевременно още на 11 март, когато министър на културата е Кръстю Кръстев, е избран временен директор - Диана Димитрова, която ще е на тази позиция до провеждането на конкурс. Очаква се той да бъде през септември.

Сава Драгунчев е шеф на НФК от 2022 г., когато е назначен временно за изпълнителен директор на фонда. Преди това поста заема д-р Мирена Станева, която подава оставка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп