Сладоледът в парка може да се окаже опасен!
Проучване установи наличие на колиформи в 73% и Ешерихия коли в 36% от насипните сладоледи
4 от анализирани 11 насипни сладоледа не са годни за консумация. Това показва скорошно проучване на „Активни потребители“. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и Ешерихия коли.
От 11 търговски обекти в София са закупени от „таен клиент“ общо 11 проби сладолед. Веднага след покупките, без допълнителни манипулации, сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ.
Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти. Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.
От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.
Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект!
В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с ръце.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/sladoledat-v-parka-mozhe-da-se-okazhe-opasen/
Коментари (0)
Добави коментар