Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Слагат допълнителна ограда на МОЧА. Трябва му спешен демонтаж заради пукнатини и „бронзова болест“

Общество

Слагат допълнителна ограда на МОЧА. Трябва му спешен демонтаж заради пукнатини и „бронзова болест“

Слагат допълнителна ограда на МОЧА. Трябва му спешен демонтаж заради пукнатини и бронзова болест - Tribune.bg
Снимка:

Паметникът на Съветската армия ще бъде обезопасен с допълнителна ограда в рамките на днешния ден, става ясно от съобщение на областния управител на София-град Вяра Тодева, публикувано на интернет сайта на областната управа.

В съобщението са дадени и заключенията от експертното становище за състоянието на МОЧА, която показва нужда от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, алармират от областната управа.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

През август МОЧА беше пазен от представители на БСП и „Възраждане“. Имаше и палатков лагер. Те се зарекоха, че ако започне премахваме ще реагират веднага

„Това за нас е много, много дебела червена линия. Вие знаете през годините колко пъти сме пазили този паметник от посегателства и не само този, въобще всички паметници“, каза Иван Таков - председател на БСП-София.

„Към момента няма процедура за премахването и в момента проверяваме, но паметникът е в общия устройствен план на София, така че не мисля, че толкова лесно може да бъде премахнат този паметник. По-скоро някои хора се опитват да си правят пиар на гърба на паметника, съответно пък ние, ако някой тръгне да го премахва, ще реагираме веднага“, коментира Деян Николов - председател на „Възраждане“-София.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети