Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След 17 дни в морето: Започна евакуацията на екипажа на „Вера Су“ (СНИМКИ)

Общество

След 17 дни в морето: Започна евакуацията на екипажа на „Вера Су“ (СНИМКИ)

Евакуират моряци от „Вера Су“ по мрежа, опъната по скалите

След 17 дни в морето, екипажът на „Вера Су“ реши да напусне кораба. Преди минути стартира и евакуацията. За целта беше опъната мрежа и моряците започнаха да се катерят по скалите към сушата.

Междувременно корабът продължава да се пълни с вода, а опасният товар продължава да се намира на борда. Вълни заливат целия кораб. Морето в района на Камен бряг е бурно, времето е изключително лошо.

Все още не ясно какво ще се случи с тоновете азотна тор, които ако попаднат във водите на Черно море, могат да доведат до екокатастрофа.

Според неофициална информация, моряците могат да бъдат арестувани. Тя беше опровергана от прокурор Радослав Бухчев пред БТВ.

„За кораба не мога да ви кажа съдбата му, вероятно ще бъде изведен на буксир за ремонт. Опасенията на екипажа – те ще бъдат разпитани - са неоснователни, уведомили сме корабособственика, че няма да бъдат задържани. Ако се установи, че някой има вина, може да бъде повдигнато обвинение“, уточни той.

Според служебния транспортен министър Христо Алексиев, евакуацията е била „странен акт“.

„Без екипажа не може да се провежда операция. Нищо не се е променило в ситуацията, за да има евакуация. Трябва да определим наш екипа, за да има маневри и да отвори люковете. Ние вече сме започнали. Имахме абсолютно готовност за евакуация и бяхме готови да започнем операция при добро време. Като цяло искам да ви кажа, че това е ситуация, която ще остане в световната история“, заяви Алексиев.

Той е категоричен, че държавата в лицето на служебния кабинет, се е справила без грешка.

„Грешки са допуснати преди това – че България няма готовност като процедури и техника. През 2020 година България наряза спасителния кораб Перун, ние като държава сме направили всичко. Подготвен е хотел в Каварна, където те – говоря за екипажа, ще бъдат карантинирани и задържани. Ние сме готови с това предварително“, похвали се той.  

Евакуират екипажа на Евакуират екипажа на "Вера Су"
Евакуират екипажа на Евакуират екипажа на "Вера Су"
Евакуират екипажа на Евакуират екипажа на "Вера Су"
Евакуират екипажа на Евакуират екипажа на "Вера Су"
Евакуират екипажа на Евакуират екипажа на "Вера Су"


Топ новини

виж още

Актуална тема