Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След 23 май - всеки новопостроен дом задължително с балкон

Общество

След 23 май - всеки новопостроен дом задължително с балкон

След 23 май - всеки новопостроен дом задължително с балкон - Tribune.bg
Снимка:

Праговете не трябва да надвишават 2 см височина

Всяко жилище в нова сграда задължително да има поне един балкон. Към момента изискването е да е с минимална ширина 150 см и минимална дължина 150 см. Докато с промените се дава възможност, ако терасата е с по-малки размери, да се осигури 150 см ширина във вътрешното пространство на помещението, но при всички случаи при необходимост в него да може да се движи инвалидна количка. Това предвиждат измененията в правилата за достъпност на сградите, приети от регионалното министерство, които влизат в сила от 23 май тази година.

Достъпът във всяка нова жилищна сграда трябва да се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако сградата е до пет етажа е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Измененията са разработени през миналата година по настояване на браншовите организации и с тяхното пряко участие. Предложените промени в нормативните изисквания за достъпност са преминали през едномесечна обществена консултация.

Изрично се урежда, че новите жилища трябва да могат лесно да бъдат адаптирани, когато това е необходимо, към различни специфични нужди на хора с постоянни или временни затруднения в придвижването като хора с увреждания или такива с временно намалена подвижност, възрастни хора, малки деца и други.

Въвежда се изискване в жилищата да няма прагове или неравности по-големи от 2 см, включително на монтираните дограми.

Само рампите, които са към сгради, подлези, надлези и метростанции, трябва да бъдат с отопляема повърхност, гласят още промените в наредбата. Идеята е това изискване занапред да важи за инфраструктура, към която има електрическо захранване, а не за всички случаи, както е в момента.

С оглед безопасното ползване от деца на стълбищата в новите многофамилни жилищни сгради парапетите не трябва да имат хоризонтални елементи, а само вертикални, като разстоянието между тези елементи не може да бъде повече от 9 см.

Предвижда се проектните решения за достъпна среда да се представят във всяка фаза на проектирането на новите жилищни сгради. Досега преценката за представяне на тези решения във фазите на проектиране беше без конкретизиране, т.е. по преценка на проектанта.

Промените въвеждат и дефиниция за многофамилна жилищна сграда – сграда с повече от 3 жилища в нея.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети балкон, МРРБ
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати