Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След анализ на цените: Нелоялни практики и съмнения за високи печалби

Общество

След анализ на цените: Нелоялни практики и съмнения за високи печалби

След анализ на цените: Нелоялни практики и съмнения за високи печалби - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за защита на потребителите е намерила 452 нарушения при 471 инспекции

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите”, заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който представи резултатите от анализа на развитието на цените на основни хранителни продукти.

„Постоянен мониторинг, ще има и постоянни проверки. Направени са над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение”, обясни Алексиев.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, добави министъра. 

„Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено”, заяви от своя страна Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Алипиев даде няколко примера за нелоялна търговски практики. „Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена. Подвеждаща информация за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство се оказва, че са внос от други страни”, каза той.

Подготвят се и промени в законодателството, насочени срещу свръхнадценката.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети