Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След градушката в Пловдивско: Земеделци блокираха основен път в знак на протест

Общество

След градушката в Пловдивско: Земеделци блокираха основен път в знак на протест

Снимка:

Производителите настояват за 100% обезщетение от държавата, тъй като именно тя е забранила изстрелването на противоградовите ракети

Ескалира недоволството на земеделски производители от няколко пловдивски села, засегнати от унищожителната градушка, паднала вчера.

Производители от Ръжево Конаре, Белозем и още няколко населени места блокираха днес пътя, който свързва Ръжево Конаре с останалите населени места в община Калояново.

Земеделците настояват за пълно обезщетение от държавата, защото противоградни ракети не са били използвани и реколтата на полето е напълно съсипана.

Според местните хора са унищожени между 5000 и 6000 декара продукция. Много от производителите не знаят как ще изкарат зимата.

Производителите настояват за 100% обезщетение от държавата, тъй като именно държавата е забранила изстрелването на противоградовите ракети.

„Искаме обезщетение на 100 процента, нищо друго не ни устройва“, категоричен е производител.

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков се срещна с протестиращите. Той им обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер. Бозуков не се ангажира, че ще получат 100-процентово обезщетение, както те настояват, но подчерта, че ще се търсят възможности компенсациите да са възможно максимални., съобщи БНР.

Министърът увери, че ще се обърне внимание на всеки конкретен случай, защото производителите имат различни договори за реализация на продукцията си. По-различни са и положенията им за засаждане и семена на културите, които отглеждат.

Запитан каква е причината да спре близо за час изстрелването на ракети, за да бъдат предотвратени евентуалните поражения от градушката, Христо Бозуков обясни, че паузата е била заради кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили.

Утре той ще се срещне с представители на Министерството на отбраната и тогава ще се запознае с конкретните причини.

Започнаха и огледите на поразените от градушката масиви край селото. Пътят и мостът, които бяха блокирани от производителите, вече са освободени за движение.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още