Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След изследване: 1 от 5 овчи сирена са направени само от овче мляко, останалите са смес

Общество

След изследване: 1 от 5 овчи сирена са направени само от овче мляко, останалите са смес

След изследване: 1 от 5 овчи сирена са направени само от овче мляко, останалите са смес - Tribune.bg
Снимка:

Само едно от пет от най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко - смес от овче и краве. Това съобщават от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко, пишат в съобщението си от сдружението.

Според тях констатираното нарушение представлява фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. „Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.  Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми“, алармират експертите.

Те отбелязват, че очакват да разберат дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет овчи сирена.

Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.

„Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .

Според подредбата най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

„В момента нормативната уредба дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите. За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат внезапни проверки от органите водещи до тревожни  констатации и предписания в търговските обекти“, пишат още от сдружението.  


Последвайте ни в Google News

 

Етикети мляко
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати