Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След изслушването по случая с шахтата: Редица нарушения и изтекли документи

Общество

След изслушването по случая с шахтата: Редица нарушения и изтекли документи

След изслушването по случая с шахтата: Редица нарушения и изтекли документи - Tribune.bg
Снимка:

От ЧЕЗ не се явиха на заседанието с мотив, че нямат нова информация

Правила за преместваемите обекти има, но те са били нарушавани. Главният архитект на София Здравко Здравков няколко пъти е настоявал районните администрации да премахнат незаконните павилиони на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски”, където дете загина от токов удар.

Изпратил е 6 писма до 24-те софийски района, стана ясно на извънредното заседание на комисията по архитектура към Столичния общински съвет. На него бяха изслушани още районният кмет на „Триадица“ Димитър Божилов, директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и ЧЕЗ, които обаче не явиха, а обясниха, че имат становище от 17 февруари. 

Относно павилионът, който е захранван от оголения кабел, за който се предполага, че е причинил смъртта на момчето, проверка установява, че той е незаконен през април 2018 г. и оттам изпращат в НАГ констативен акт.

След това директорът на болница "Св. Иван Рилски", на чиято територия се намира обекта, изпраща писмо до началника на ДНСК какви действия трябва да се предприемат за узаконяване на обекта. После от ДНСК връщат преписката на район „Триадица“ за нова проверка на обекта на място.

„През юни 2018 г. НАГ връща за корекция констативния акт поради сгрешено правно основание. Оттогава до ден днешен ние нямаме коригиран констативен акт, за да издадем заповед за премахване. След инцидента сме дали 7-дневен срок на район „Триадица“ да завърши процедурата, както и да посочи конкретните служители, които не са спазили изискванията, за да им бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лв.“, обясни арх. Здравков.

Същите нередности са констатирани и за съседния павилион, който е констатиран като незаконен през април 2018 г. Поради същата грешка обаче документите са върнати за корекция на района, след което повече не са постъпвали обратно в НАГ.

Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов отново обясни, че при встъпването си в длъжност е изискал от всички началници на отдели да му представят всички спешни преписки.

Служителят, който е водил преписката за премахването на двата павилиона в двора на болница обаче, е бил в майчинство, а началникът на отдела - в дълъг болничен, като се е върнала на работа „след първата вълна на пандемията“. Иначе е изпратил констативни актове в Направление „Архитектура и градоустройство“ за премахване на незаконните обекти, но все още не са получили отговор.

Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви, че по Закона за устройство на територията те нямат правомощия, но увери, че през годините на място са извършвани проверки съгласно компетенциите им.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети