Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След като им обещаха компенсации: Работодателите засега се отказват от протеста

Общество

След като им обещаха компенсации: Работодателите засега се отказват от протеста

След като им обещаха компенсации: Работодателите засега се отказват от протеста - Tribune.bg
Снимка:

На 18 май синдикати и бизнес планираха голяма блокада на София, засега обаче само ще са в „стачна готовност“

Големият протест на работодатели и синдикати, планиран за тази сряда, засега е под въпрос. Това стана ясно на брифинга на организаторите на демонстрацията, който се състоя минути след среща в МС.

„Няма да приемем всяка критика към МС да се обяснява с намеса на Кремъл. Оставаме в готовност за протест. Исканията за цени на ток и газ са изпълнени“, обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

„Оставаме в протестна готовност. С колегите имаме едно тръпчиво усещане, че обещаното от кабинета няма да се случи“, допълни Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.  Добри Митрев от Българската стопанска камара/БСК/ припомни, че утре от 15 ч. предстоят разговори на управляващите и превозвачите, след което ще се вземе и окончателното решение за протест.

„Ще сменим датата, за да видим, че обещаното се случва“, поясни председателят на КРИБ.

Работодателите се обединиха около позицията, че са имали конструктивен диалог с представители на правителството.

„Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен“, отбеляза Васил Велев. По думите му предложението на правителството за под от 225лв. на МВтч електроенергия, който фирмите ще плащат, и компенсация за потреблението над тази сума на 85% е било коригирано спрямо исканията на работодателите за под от 200 лв. на МВтч и 80% компенсации всичко над него.

„По отношение на природния газ постигнахме споразумение цената за месец април да се запази и всичко над тази цени да се компенсира, ако цените са по-високи през май и юни. По отношение на електрическата енергия очакваме да се внесе промяна в закона за енергетиката, с която да се гарантират условия за цените на електрическа енергия и след 1 юли да бъдат не по-високи от договорените. По отношение на индексиране на договорите за строителство, които касаят когато има възлагане с публични средства също се работи в посока законодателна промяна, която да даде възможност договорите да бъдат индексирани съобразно с покачващите се цени“, обясни Добри Митрев от БСК.

Работодателите настояват за електроинтензивната индустрия да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени.

„Преди няколко месеца пак имахме обещания, включително за разписване на двустранни договори, но това не се случи. Докато не видим, че има разбирателство и компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камера, Транспортните браншови организации, включително и Минно-геоложката камера, докато не видим, че правителството не се вслушва в исканията на тези организации, ние оставаме в стачна готовност“, припомни Кирил Домусчиев от КРИБ.

Работодателите уточниха, че за пътните строители е започнало разплащане и вече 120 млн. лв. са им били преведени за изработеното.

„По наши изчисления, ако протестът на 18-ти май се състои, ще има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения, които правят организация, шият знамена и печатат лозунги. При всички положения ще изчакаме срещата с транспорта и техните браншови организации“, отбеляза Домусчиев.

На въпрос дали свръхпечалбите в сектор енергетика ще са достатъчни, за да покрият компенсациите към бизнеса той допълни, че поради по-високата цена на енергоносителите  расте и ДДС, което бюджета събира.

„Разчетите ни показват, че свръхпечалбите са напълно достатъчни, ако се види само какви печалби прави АЕЦ-а. Виждате тези големи приходи и самият износ на ток. Така че малък процент отива за компенсации. Те не идат от парите за пенсионерите. Това е пълен популизъм“, коментира председателят на КРИБ.


Топ новини

виж още
Актуална тема