Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След като разораха част от дюните на Южния плаж в Несебър: Ще има глоба за извършителя

Общество

След като разораха част от дюните на Южния плаж в Несебър: Ще има глоба за извършителя

След като разораха част от дюните на Южния плаж в Несебър: Ще има глоба за извършителя - Tribune.bg
Снимка:

„Пряко засегнати дюни - няма, но има засегнати дюнни местообитания“, посочи директорът на РИОСВ-Бургас

Екоинспекцията в Бургас е установила, че има извършени нарушения във връзка с изкопания ров в защитена местност „Ахелой- Равда-Несебър“, в която попада и плаж Несебър-юг.

„Пряко засегнати дюни по смисъла на Закона за защита на територии - няма. Но има засегнати дюнни местообитания по смисъла на Закона на биоразнообразието“. Това заяви пред DarikNews.bg директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.

По думите му проблемът се състои в това, че е нарушено природно местообитание „сиви дюни“ в рамките на защитена зона Натура 2000 „Ахелой-Равда-Несебър“.

„Изкопът, който е направен с тежка техника, е до пътя, който е изключен от защитената зона, но близостта на местообитанието до пътя е нарушена. Не е засегната защитената територия, която обхваща петте дюни, но режимът за запазването на местообитанията е същият като този за защитена територия.  Така че, има извършено нарушение. Ще бъдат направени предписания да бъдат възстановени местообитанието и целият район в ландшафтен вид, какъвто и бил преди това нарушение, и отново ще бъдат предвидени мерки за ограничаване на достъпа на АТВ-та от другата страна на плажа“, заяви Маринов.

БГНЕСБГНЕС

Той припомни, че в зоните по Натура 2000 категорично е забранено изкопаването и поставянето на такива съоръжения, така че е без значение, че не е засегната пряко дюна. Това, че е засегнато местообитанието е достатъчно нарушение.

Извършителят – Държавно ловно стопанство-Несебър, ще бъде глобен. Глобите за физически лица са от 3000 до 10 000 лева, а за юридически от 5 000 до 500 000 лв.

Припомняме, че в петък концесионерът на плажа сигнализира институциите за унищожени дюни. От МВР установиха, че ровът е направен от служители на Държавно ловно стопанство-Несебър.

От там се оправдаха, че са получи предписания от екоинспекцията в Бургас да се монтира съоръжение, което да спира достъпа на АТВ-та върху дюните. Затова е направен ров, който бил единственият щадящ начин да се спрат моторните превозни средства да навлизат в защитената територия.

„Няма увредени дюни, дюните са със запазена цялост, няма никакво навлизане в тях с това, което е направено. Това е държавна горска територия, но доколкото знам е и предмет на концесионен договор плаж Несебър-юг. От морето сме на разстояние 500 метра“, заяви инж. Димитър Мандулев – директор на Държавното ловно стопанство. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети дюни, нарушение
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати