Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След Коалиционния съвет: Ще подпомогнем туризъма, шезлонгите и чадърите стават безплатни

Общество

След Коалиционния съвет: Ще подпомогнем туризъма, шезлонгите и чадърите стават безплатни

Снимка:

„Имаме получени предложения от партньорите. Всяко от тях ще се прецизира. От гледна точка на социално-икономическия аспект. Какво можем да си позволим. Ние носим отговорност за изпълненията на тези предложения. Проведохме сериозни разговори, най-вече свързани с туризма“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след проведения днес Коалиционен съвет.

„Ние сме на позиция, че туристическият сектор трябва да се подкрепи. Има неяснота кога, как и какъв летен сезон ще имаме. Ще поработим за това следващите дни, като разработим няколко хипотези. Темата не е дали да се окаже подкрепа, а как да се окаже“, категоричен беше Дончев.

„Ние от първия ден на пандемията говорим за това, че един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Има реален удар върху икономиката. По отношение на туризма направихме предложения. Някои от тях бяха одобрени, по други ще се работи. Темата с ваучерите в една или друга форма беше приета, но ще се уточнят нещата“, каза вицепремиера Красимир Каракачанов.

„Целта е парите на българските граждани да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън. Идеята за ваучерите е тази. Да се стимулират гражданите и да се подпомогне българският туризъм“, допълни той.

Туристическите принадлежности- маси, шезлонги, чадъри ще бъдат безплатни, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери, за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например, каза още Симеонов.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персона ще работи с шлемове, а не само с маски.

Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите също ще се ускори работата.  


Коментари (1)

Поправете! ТуризЪЪЪма???
05.05.2020 17:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още