Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След поредица от трусове: Сеизмичната активност у нас е спокойна

Общество

След поредица от трусове: Сеизмичната активност у нас е спокойна

След поредица от трусове: Сеизмичната активност у нас е спокойна - Tribune.bg
Снимка:

Поредни три слаби земетресения бяха регистрирани вчера на територията на област Хасково. Най-силният трус, с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, е бил отчетен в 01.38 часа през нощта срещу понеделник.

Преди два дни имаше 4 слаби земетресения между Димитровград и Хасково. Те са с малък магнитуд между 2,2 и 2,9, но някои от тях бяха усетени от хората.

„Известно е, че Балканският полуостров е доста сеизмична зона. Територията на Гърция и Турция е много по-сеизмична, отколкото България. Там често стават земетресения и причина за тях е колизията между африканската е евроазиатската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения“, коментира пред БНТ доц. Петя Трифонова, зам.-директор на националния институт по геофизика, геодезия и география.

Сеизмичната активност у нас е спокойна в момента. Не очакваме поредица от автършоци, обясни тя.

„Имаме дефинирани няколко огнища, които следим и как се развиват процесите там. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо“, заяви още доц. Трифонова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати