Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След призива на Румен Радев „Мутри, вън!” – и останките от ВИС-2 на протеста

Общество

След призива на Румен Радев „Мутри, вън!” – и останките от ВИС-2 на протеста

Снимка:

Оцелял след прострелване със седем куршума съдружник на Васил Божков и други представители на софийския ъндърграунд излязоха в триъгълника на властта

Продължаващият вече близо месец протест в триъгълника на властта, даде повод на анализатори да видят в него поколението на образовалите се по света млади българи, известни и като поколението Z.

Социалният инженеринг целеше точно това – „българското лято” на беглеца от обвинения Васил Божков да има възходящ тренд, коментира „24 часа“.

Оказва се, че на фонтана пред президентството, където на няколко пъти държавният глава Румен Радев надъхваше недоволните с призива „Мутри, вън!”, все по-ясно се забелязват емблематични за недалечните мутренски времена софийски тарикати от някогашните „Магура” и „Хавана”, а по-късно и „Кимбо”.

Повечето са гравитирали около ВИС-2 в последните години на нейното съществуване до убийството на Георги Илиев през 2005 г., а други са имали и общ бизнес със сочения за покровител на протеста - Васил Божков.

Оказва се, че най-споделяните снимки в социалните мрежи на млади лица, участващи в протестите, са заснети от Мартин Влайков, известен още като Марто Къдравия, съдружник през годините на Божков.

Куриозното е, че всяка вечер Влайков минава заедно с шествието от протестиращи покрай Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”, където в нощта на 20 февруари 2007 г. е прострелян 7 пъти и по чудо оцелява. Криминалната кариера на Марто Къдравия започва още през 1996 г., когато е регистриран за грабеж в Созопол. Малко по-късно участва в импресарската къща „Ексграунд” заедно с покойния Дим Дуков, както и в редица фирми на групировката ВИС-2, повечето от които свързани с управлението на нощни заведения.

Влайков има безгрижно детство, израства на самите жълти павета, родителите му живеят на ул. „Съборна”. Когато е прострелян, едва на 36 г., той е съдружник в близо 40 фирми, една от които е СИБИЛД БГ, където си партнира с ВАБО 2005, която от своя страна е еднолична собственост на Васил Божков. Покушението променя коренно Влайков.

Младият мъж започва да се занимава с екстремни спортове и дълги години дори живее в Тибет. Пандемията от коронавируса обаче го връща в София, където всяка вечер не пропуска да снима младите, които искат промяната, без да знаят ъндърграунд биографията на фотографа.

Често на протеста може да бъде забелязан и Александър Стефанов, известен в мутренските години като Пинокио, за когото в софийския кримиконтингент помнят, че е боготворял Главния, както приживе във ВИС-2 наричаха Георги Илиев.

Днес Стефанов не пропуска протест, ако не за друго, то за да демонстрира марковите си тишърти. Например „Долче и Габана” с панди, струваща 210 евро.

Стефанов е често на протеста с други по-дребни представители на столичния ъндърграунд. И макар повечето да нямат и един ден трудов стаж, но за сметка на това са „златни клиенти” на няколко от кафенетата по бул. „Витоша”, след превръщането ѝ в мандата на Бойко Борисов като кмет на София в пешеходна зона.

На протеста могат да бъдат забелязани и много модели, неуспели актриси и други красавици, които не са оставали незабелязани от Васил Божков при неговите среднощни турове по столичните нощни барове и дискотеки. Още повече че за част от въпросните модни заведения се знаеше, че са свързани с него, макар формално да са собственост или да се управляват от подставени лица. Заради това не е изненадващ и фактът, че на жълтите павета с маркови шапки за по 300-400 лв. бройката може да бъде видян и Христо Джуров, управител на няколко нощни клуба.

А когато не е на Слънчака и не кара мощната си черна G-класа, „да се тагне” от фонтана пред „Дондуков” 2, не пропуска и друг стар познайник от ъндърграунда – Жоро Френския.

Подсигуреният от реституцията кореняк софиянец винаги е твърдял, че няма нищо общо с търговията с женска плът, макар през годините да е организирал множество конкурси за красота с подозрителна слава.

Почти всяка вечер недоволството си от властта изразява и добилият слава преди десетина години бизнесмен – Пламен Стоянов - Дамбовеца. За последно за бившия участник в групата „Октопод” бизнесмен се чу преди година, когато в складовете на фирмата му за рециклиране на метали в столичния квартал „Кремиковци” избухна пожар.

И ако за Дамбовеца не е тайна, че още от 2010 г. е против управлението на ГЕРБ, то не е ясно какво друго, освен ангажимент към Васил Божков кара хора от позабравения софийски ъндърграунд да са активни участници в протест срещу управлението и правосъдието у нас.  


Коментари (7)

РУМЕН РАДЕВ Е ФРОНТМЕНА НА МУТРИТЕ, И НА ТЕХНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ-ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДС. ТОЙ ГИ ПОВЕДЕ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СРЕЩУ РАБОТЕЩИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ! С ЧЕРВЕНИ МУТРИ ИКОНОМИКА НЕ СЕ РАЗВИВА
04.08.2020 22:46 / Отговор
Фронтмена на мутрите се казва Бойко Борисов, изпълзял от ъндърграунда. Прочетете книгата на Юрген Рот - Българските демони. А Президентът Радев е един достоен генерал с висок морал, войнска чест, достойнство, честност и почтеност, интелигентен, умен, завършил в САЩ, и с оценка на американците -истински стратегически лидер. Няма място за сравнение с Борисов.
04.08.2020 23:03
А и Борисов го издигнаха генералите от ДС- Бриго Аспарухов, ДС- агента Сава и цялата останала кохорта. Много сте сбъркали имената, истината е съвсем друга.
04.08.2020 23:06
ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ: РУМЕН РАДЕВ ПРИЗНАВА АНЕКСИЯТА НА КРИМ ОТ РУСИЯ, ИСКА ГРИПЕН, А НА USA САМОЛЕТИ, СУПЕР ДОБРЕ ПРИЕТ ОТ ПУТИН И РУСКИЯ ПАТРИАРХ(АГЕНТ НА КГБ) - - БОРИСОВ Е ЗА УКРАЙНА, СУПЕР ДОБРЕ ПРИЕТ ОТ МЕРКЕЛ, КУРЦ ДО ТРЪМП
04.08.2020 23:24
Гражданин Президентът показа много добре къде е и какъв е: четири години празни приказки, кухи лозунги и нищо правене. Нито едно действие на правителството не получи една хубава дума от него. Не е приет никъде освен в Русия и явно иска власт подобна на Путин за да ни приближи до мечешката прегръдка, която добре познаваме.
Вижте какви хора са на протестите и кой води “армията”. Тези хора са опасни, нека ги спрем! Къде е държавата която позволява най-нагли нарушения на законите и блокиране на страната? Либерялизмът се оказва много удобен за “революционери” и комунистите легат на негов гръб.
04.08.2020 23:47
Цветка ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ПОМЕТЕМ "младите, честните и възпитаните"НИЕ СМЕ БОЛШИНСТВО! ВРЕМЕ Е ДА ГИ ВКАРАМЕ В ДУПКИТЕ,ОТ КОИТО ИЗПЪЛЗЯХА!БРАТЯ И СЕСТРИ, ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦИТЕ И ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА!
05.08.2020 02:58 / Отговор
кесо Както би казал Великият комбинатор в случая "борбата с мутрите, дело на самите мутри". Румбата очевидно много е харесал този "оригинален" политически похват и затова свика "под знамената" де що има мутри у нас да се борят с мутрите. И виждаме, че "това работи", те го послушаха и всеки ден протестират срещу себе си. Конгениално отново би казал Великият комбинатор.
05.08.2020 10:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още