Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След ротацията: Проучване на "Галъп" показва по-скоро песимизъм за промени

Общество

След ротацията: Проучване на "Галъп" показва по-скоро песимизъм за промени

След ротацията: Проучване на Галъп показва по-скоро песимизъм за промени - Tribune.bg
Снимка:

Общо 66,4 % от хората, участвали в допитване на „Галъп интернешънъл болкан", не очакват значителни промени в политиката на правителството след ротацията, а 18 % очакват. Останалите не могат да определят. Това сочат данни от проучване на „Галъп интернешънъл болкан", съобщиха от агенцията.

Изследването е проведено по поръчка на Българската национална телевизия (БНТ) и е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Любопитното е, че всички основни електорати са на мнение, че големи промени едва ли ще има с изключение на този на ГЕРБ. Там мненията са поделени. Явно част от привържениците на поемащата управлението формация всъщност биха желали да видят промени, отбелязват от „Галъп интернешънъл болкан".

Междувременно, рутинният мониторинг на социологическата агенция дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата: 34,2 % са „за" оставка, но 41,4 % са „против". Останалите се колебаят.

От „Галъп интернешънъл болкан" посочват, че явно няма ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност. Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани. Около 30,9 % подкрепят идеята за предсрочни избори, а 48,4 % са „против", останалите се колебаят, посочват от агенцията. „Галъп интернешънъл болкан" следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години, коментират от агенцията.

Доверието в правителството остава ниско: 22,2 % имат, но 67,7 % нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. Тя показва, че има сериозна ниша за алтернативи, отбелязват анализаторите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати